• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinju "zeleni" koridori: Brže pravne i zdravstvene procedure!

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Od danas počinje primena sistema "zelenih" koridora na određenim graničnim prelazima u okviru CEFTA regiona, a kada se ispune propisani tehnički uslovi u ovaj sistem biće uključeni i drugi prelazi. U Srbiji to već "radi", kaže ministarka Mihajlović.

 Korona virus zeleni kordiori transport roba Izvor: Mondo/Goran Šivački

Zemlje Centralnoevropskog trgovinskog sporazuma (CEFTA) odobrile su listu osnovnih roba kojima treba dati prednost kada je reč o prekograničnom transportu kako bi se obezbedilo adekvatno snabdevanje u uslovima krize uzrokovane pandemijom korona virusa.

U pitanju su hrana i medicinska oprema koji će ubuduće imati prvenstvo prolaza na tzv. "zelnim koridorima", uspostavljenim u cilju efikasnijeg transporta i bržeg prelaska granica za svu robu.

Možda će vas zanimati

"Zeleni koridori" podrazumevaju ubrzane pravne i zdravstvene procedure na određenim graničnim prelazima koji će biti otvoreni za trasport robe 24 sata, sedam dana u nedelji.

U SRBIJI TO VEĆ "RADI"

Primena sistema "zelenih" koridora na određenim graničnim prelazima u okviru CEFTA regiona počela je danas, a potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović kaže da kod nas to već funkcioniše i da je Srbija sa svoje strane već učinila sve da omogući lakši i brži tranzit kamiona. Navela je da je od 13. marta do sada kroz Srbiju prošlo oko 80.000 kamiona, od čega je 47.000 bilo za snabdevanje Srbije, dok su ostalo bili kamoni u tranzitu za snabdevanje regiona.

U Srbiji će u ovom režimu raditi prelazi Sremska Rača, Preševo, Gostun i Merdare.

"Granični prelazi i zelene trake u okviru ovog sistema otvoreni su za sve vrste robe, dok je za proizvode koji imaju poseban humanitarni značaj uspostavljen dodatni režim prethodne najave, koji obezbeđuje poseban prioritet na graničnim prelazima duž zelenih koridora", kažu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

U ovaj režim uvršteni su pojedini proizvodi namenjeni ishrani ljudi i životinja, kao i lekovi, medicinska i zaštitna oprema, neophodni u suzbijanju i zaštiti stanovništva od Covid 19 epidemije.

Predsednik Privredne komore Srbije i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Marko Čadež uputio je krajem marta apel predsednici Evropske komisije, Ursuli von der Lajen, da se Zapadni Balkan uključi u sistem "zelenih koridora" EU, koji olakšava i ubrzava transport robe.

Na sajtu CEFTA mogu se pronaći sve neophodne sanitarne mere i lista proizvoda.

Pročitajte i OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pravda 2.0

Hhahahaha olaksice za zloupotrebe, super je

special image