• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danica Drašković članica Upravnog odbora NIS

Upravni odbor Naftne industrije Srbije kooptirao je u članstvo Danicu Drašković, kao petog člana ispred Republike Srbije. Kompanija će ove godine investirati 68 miliona evra u rafinerije i 50 miliona evra u projekte zaštite životne sredine.

Upravni odbor Naftne industrije Srbije (UO NIS) kooptirao je u sredu u članstvo Danicu Drašković, kao petog člana ispred Republike Srbije.

UO NIS razmotrio je finansijsko stanje kompanije i jednoglasno doneo odluku da godišnji izveštaj za 2008. godinu treba doraditi, uzimajući u obzir rezultate diskusije.

Osim ove informacije, na Internet stranici NIS-a nisu navedeni ostali detalji u vezi sa izveštajem o poslovanju kompanije, kao i o završnom računu za 2008. godinu.

U javnosti su se nedavno pojavila dva završna računa o poslovanju NIS-a u prošloj godini. U jednom od izveštaja dobitak NIS-a bio je 2,3 milijarde dinara, a u drugom, koje je potpisalo novo rukovodstvo kompanije, gubitak je bio 3,8 milijardi dinara.

Predsednik UO NIS Dmitrij Mališev izjavio je da je na sednici u sredu "vođen konstruktivan i produktivan dijalog o najvažnijim aspektima rada kompanije".

"Došlo se do optimalnih rešenja koja su jednoglasno podržali svi članovi Upravnog odbora. Siguran sam da će ova rešenja doprineti povećanju efikasnosti i dinamičnom razvoju kompanije", rekao je Mališev.

UO NIS je doneo i odluku da se 21. aprila održi Skupština akcionara kompanije, čiji će dnevni red biti dostavljen naknadno.

Razmotren je i tok realizacije investicionih programa, a zaključeno je da će kompleksni program modernizacije i rekonstrukcije proizvodnje biti dostavljen na odobrenje u trećem kvartalu 2009. godine.

Osim toga, UO je ocenio kao uspešne rezultate sprovedenog tendera za isporuku sirove nafte.

Kako se navodi, generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je upravi predstavio plan za povećanje produktivnosti, posebno istakavši širenje baze klijenata, analizu postojećih i potencijalnih tržišta za prodaju, razvoj maloprodajne mreže, kao i realizaciju programa za vraćanje duga.

Povodom izmene organizacione strukture NIS-a, on je rekao da je osnovni preduslov za promenu organizacione strukture neophodnost povećanja konkurentnosti kompanije i efikasnosti poslovanja, kao i stvaranje uslova za realizaciju velikih investicionih programa i kontrole njihovog ostvarivanja od strane akcionara kopanije.

UO NIS formirao je Izvršni odbor kompanije u čijem sastavu je devet članova.

Pored generalnog direktora, članovi Izvršnog odbora su izvršni direktor NIS Naftagasa Sava Đurić, izvršna direktorka NIS Petrola Olivera Basta, izvršni direktor NIS TNG-a Vladimir Tešić i rukovodilac Funkcije za ekonomiju, finansije i računovodstvo Aleksej Urusov.

Članovi Izvršnog odbora su i rukovodilac Funkcije za organizaciona pitanja Jurij Masijanski, rukovodilac Funkcije za investicije i razvoj Nikolas Petri, direktor za pravna i korporativna pitanja NIS-a Roman Kvitko i direktor za korporativnu zaštitu NIS-a Igor Tarasov.

NIS: Ulaganje od 118 miliona evra u 2009.

NIS će ove godine investirati 68 miliona evra u rafinerije i 50 miliona evra u projekte zaštite životne sredine, najavili su predstavnici NIS petrola.

Te investicije će biti realizovane bez obzira na gubitke u prošlogodišnjem poslovanju, rečeno je na konferenciji za novinare te kompanije u okviru Salona automobila u Beogradu.

Ulaganje u izgradnju novih kapaciteta rafinerija biće završeno do 2012. godine i omogućiće proizvodnju goriva po standardu evro 5, rekli su u NIS-u.

Pomoćnik izvršnog direktora za sistemsku podršku NIS Petrola Dara Skorupan kazala je da je ulaganja u modernizaciju proizvodnje započeto rapisivanjem tendera za nabavku nove opreme i dodala da su u toku projekti zaštite životne sredine vredni oko 103 miliona evra.

Prema njenim rečima, rekonstruišu se pogon u rafineriji Pančevo, što je investicija od 40 miliona evra, punilište na pristaništu, u šta će biti uloženo 60 miliona evra i oprema za prikupljane
(rekuperaciju) gasova sa baklji, što je ulaganje 2,7 milona evra.

Skorupanova je navela da je u prethodnih pet godine u zaštitu životne sredine NIS uložio oko 60 miliona evra.

Istakla je i da je planirano ulaganje u modernizaciju prodajne mreže NIS u okviru koje trenutno posluje oko 480 benzinskih pumpi.

U toku je procena stanja i potrebnih ulaganja, a prema najavama iz NIS-a taj proces bi trebalo da bude završen do leta.

Skorupanova je istakla da je investicioni program u NIS-u neodvojivi deo ugovora o prodaji 51 odsto akcija te srpske naftne kompanije ruskom Gaspromnjeftu, prema kojem će do 2012. godine biti uloženo 547 miliona evra.

U okviru tog programa 60 miliona evra je predviđeno za projekte zaštite životne sredine, dodala je ona.

Gaspromnjeft, ćerka firma državne kompanije Gasprom, preuzela je 10. februara većinsko vlasništo u NIS-u za 400 miliona evra.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image