• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada osmislila "krpljenje" budžeta

Manje plate i broj zaposlenih u administraciji, kresanje budžeta ministarstava i veće akcize vladino rešenje za manjak u budžetu.

Vlada Srbije je sačinila preciznu računicu smanjenja budžetskog deficita od 100 milijardi dinara, koja predviđa niže plate u državnoj administraciji, budžete ministarstava manje za četvrtinu, do kraja godine 6.000 zaposlenih manje u upravi, skuplji benzin, dizel i mobilno telefoniranje, saznaje "Politika".

Vlada je kompletirala preciznu računicu smanjenja budžetskog deficita od 100 milijardi dinara, od čega će 89 milijardi biti na strani državnih rashoda, a 11 milijardi na prihodnoj strani, koje će se namaći povećanjem nekih poreza, piše "Politika" u sutrašnjem izdanju.

Vlada je odustala od "solidarnog" poreza i kompletirala paket u kome, kako saznaje "Politika" dominiraju tri mere štednje.

Prva je odluka da sva ministarstva moraju da za 25 odsto smanje troškove, odnosno takozvane diskrecione rashode, u odnosu na planirane za 2009. godinu. Ta odluka ne važi za plate, penzije i druga socijalna davanja. Računica je pokazala da će se od tom uštedom obezbediti 40 milijardi dinara.

Druga mera je smanjenje svih plata većih od 40.000 dinara (neto) u državnoj administraciji (uključujući i lokalne samouprave), javnim preduzećima i javnim agencijama.

Novac koji se tako uštedi na zaradama u javnim preduzećima biće, posebnom odlukom Vlade, uplaćivan u specijalni fond za socijalno ugrožene građane. Za sada se u vladi još prave računice o visini i načinu smanjenja zarada, a razmatra se i mogućnost linearnog smanjenja.

Treća mera biće preduzeta na prihodnoj strani i odnosiće se na povećanje nekih dažbina. Pre svega, povećaće se akcize na benzin za dva dinara po litru i četiri dinara za litar dizela. Na taj način u budžet će se do kraja ove godine sliti pet milijardi dinara.
Sledeća mera je uvođenje privremene takse od deset odsto na potrošene impulse u mobilnoj telefoniji. Od posebnog poreza na luksuzne automobile u budžet će se sliti milijarda dinara.

I na kraju, uvodi se i poseban porez na luksuzne veće kuće i stanove od koga se očekuje budžetski priliv od oko dve milijarde dinara.

Pored ovih dnevnih operativnih mera koje do kraja ove nedelje treba da budu prosleđene i Međunarodnom monetarnom fondu, u vladi se sprema projekat smanjenja broja zaposlenih u državnoj administraciji na svim nivoima.

Prvi efekti smanjenja administracije osetiće se u januaru iduće godine, a do tada vlada će morati da promeni Zakon o radu, kako bi obezbedila osnov za otpuštanje i da formira fond za isplatu otpremnina koji će biti operativan tek kroz budžet za 2010. godinu.

Računa se da bi oko 6.000 zaposlenih u državnoj administraciji moglo da ostane bez posla, piše "Politika".

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image