• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZIT: Pad BDP-a u Srbiji najmanje šest odsto

Institut za tržišna istraživanja (IZIT) ocenio je u petak da će u ovoj godini Srbija imati pad bruto domaćeg proizvoda od najmanje šest odsto.

Institut za tržišna istraživanja (IZIT) ocenio je u petak da će u ovoj godini Srbija imati pad bruto domaćeg proizvoda od najmanje šest odsto.

Mnogo je realnije i da taj pad BDP-a bude i osetnji od tih šest odsto, kazao je saradnik IZIT-a Saša Đogović na konferenciji za novinare u Beogradu i podsetio da je prema novoj zvaničnoj projekciji predviđen pad BDP-a od dva odsto u 2009. godini.

Na osnovu podataka da je u prva dva meseca ove godine izvoz iz Srbije bio za 35 odsto manji nego u istom periodu 2008, da je uvoz pao za 36,4 odsto, turistički promet za osam procenata, promet u maloprodaji za 11,3 odsto sasvim je jasno da se srpska privreda nalazi u dubokoj recesiji, ocenio je Đogović.

On je kazao i da je pad obima industrijske prozivodnje tokom prva dva meseca za 18,7 odsto posledica pada domaće i inostrane tražnje, zbog svetske krize, ali i neodogovorne ekonomske politike u Srbiji u poslednjih osam godina.

On je ocenio i da bi reprogranimiranje dugova bilo od izuzetnog značaja za srpska preduzeća, pošto će prema podacima ankete 200 firmi, oko 60 odsto imati problema sa vraćanjem kredita zbog kašnjenja u naplati dugovanja.

Đogović je ocenio i da je novi predlog mera Vlade Srbije za smanjanje budžetskog deficita za 100 milijardi dinara bolji od prethodnog koji je predviđao solidarni porez, ali je dodao da bi trebalo i ukinuti subvencije za turizam, koji nije strateška privredna grana.

Prema njegovim rečima, trebalo bi i povećati carine na automobile i ukinuti start ap kredite.

Prema podacima ankete o potrošnji domaćinstava u Srbiji za 2008, kazao je Đogović, oko 41 odsto prihoda domaćinstava troši se na hranu i bezalkoholna pića, a kada se uračunaju stanarina, struja i voda, troškovi za osnovne potrebe dostižu oko 57 odsto prihoda.

To govori da prosečno domaćinstvo u Srbiji ima nizak standard, a sa pogoršavanjem krize jasno je da će sve veći deo prihoda trošiti za osnovne potrebe, što će dovesti do daljeg pogoršavanja životnog standarda stanovništva, kazao je on.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image