• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proširen Sporazum o trgovini sa Rusijom

Srbija i Rusija su potpisale protokol kojim se proširuje Sporazum o slobodnoj trgovini dve zemlje. Protokol su u Beogradu potpisali zamenik premijera Srbije Ivica Dačić i ministar za vanredne situacije Rusije Sergej Šojgu.

Srbija i Rusija su potpisale protokol kojim se proširuje Sporazum o slobodnoj trgovini dve zemlje.
Protokol su u Beogradu potpisali zamenik premijera Srbije Ivica Dačić i ministar za vanredne situacije Rusije Sergej Šojgu.

Pre susreta sa Dačićem Šojgu je razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Dačić je nakon potpisivanja novinarima rekao da se sada na režimu slobodne trgovine nalazi 95 odsto proizvoda, ali da režim ne obuhvata automobile.

Šojgu i Dačić su naveli da će pregovori o određivanju kvota za bescarinski izvoz automobila iz Srbije i Rusije biti nastavljeni u narednim mesecima, ali da o tome danas nije bilo reči.

Ministar za vanredne situacija Rusije je istakao da se ne može dozvoliti da strane autokompanije naprave koridor kroz Srbiju, da bi bescarinski izvozile vozila na rusko tržište.

On je kazao da može da se razgovara o izvozu Ikarbusovih autobusa na rusko tržište.

Na pitanje o izvozu Fijatovih automobila u Rusiju Šojgu je upitao koja je razlika između Fijata, Honde ili Hjundaija.

Zamenik premijera Ivica Dačić istakao je da je Ruska Federacija glavni spoljnotrgovinski partner Srbije i da je prošle godine razmena bila oko četiri milijarde dolara, što je za jednu milijardu dolara više nego u 2007.

Dačić, koji je sa Šojguom kopredsedavajući Mešovite komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Rusije, istakao je da je Protokol odmah stupio na snagu.

Dodatno je liberalizovan izvoz svih lekova, klaničnih proizvoda, konditorskih proizvoda i vina, a Protokol obuhvata i ukidanje carine na frižidere, zamrzivače i ostale uređaje za hlađenje.

U režimu slobodne trgovine sada su i mašine za pranje i sušenje, neke vrste tepiha, drveni kancelarijski nameštaj, svi sapuni, tkanine od vlačene vune, vreće za spavanje, madraci, posteljine, sok od jabuke i pivo od slada.

Iz režima slobodne trgovine i nakon proširenja Sporazuma izuzeti su automobili, šećer, meso, cigarete, drveni nameštaj osim kancelarijskog, glukozni sirup, nedenaturisani etil alkohol, penušavo vino, prediva i tkanine od pamuka, neke vazdušne pumpe, traktori, registar kase, televizori i monitori.

Srbija je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom potpisala 2000. godine.

(Beta)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image