• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Atek opet konkuriše za RTB Bor

Austrijska kompanija Atek industriz saopštila je danas da je otkupila tendersku dokumentaciju za učešće na trećem tederu za Rudarsko-topioničarski basen "Bor" (RTB).

Austrijska kompanija Atek industriz (A-TEC Industries) saopštila je danas da je otkupila tendersku dokumentaciju za učešće na trećem tederu za Rudarsko-topioničarski basen "Bor" (RTB).

Atek je pobedio na prethodnom tenderu za RTB, ponudivši cenu od 466 miliona dolara, ali nije u roku uplatio novac, tako da je tender proglašen neuspešnim.

Rok za dostavljanje zahteva za učesće na izmenjenom tenderu za izbor streteškog partnera za RTB istekao je danas, a ponude se mogu dostaviti do 21. aprila, uz garanciju od 10 miliona dolara.

Agencija za privatizaciju Srbije je 27. februara objavila taj tender, kojim će strateški partner dokapitalizacijom od 116 miliona dolara steći 40 odsto vlaništva u novom preduzeću koje će biti formirano spajanjem RTB-a, Rudnika bakra Bor, Rudnika bakra Majdanpek i Topionice i Rafinacije.

Novac od dokapitalizacije koja treba da se spovede u roku od tri godine, namenjen je ulaganju u rudnike i remonte postojeće topionice.

U tenderu je navedeno da je Republika Srbija spremna da finansira izgradnju nove topionice bakra "u skladu sa najboljom dostupnom tehnologijom koja ispunjava sve standarde o zaštiti životne sredine".

Za izgradnju topionice država će obezbediti kredit po povoljnim uslovima u maksimalnom iznosu od 130 miliona dolara. Ugovorom o kreditu biće predviđena mogućnost zamene potraživanja države po osnovu tog kredita u kapital novog preduzeća.

Pravo učesća na tenderu imaju kompanije koje se bave proizvodnjom, preradom ili trgovinom bakra ili proizvoda od bakra i drugih obojenih metala u prethodne tri godine, a čiji je prihod u 2007. godini veći od 500 miliona dolara.

Ranijim tenderom, objavljenim u novembru prošle godine, bilo je predviđeno ulaganje od 300 miliona dolara za sticanje 67 odsto kapitala borske grupe.

Odluku o izmeni tendera Ministarstvo za ekonomiju je donelo zbog toga što je od tada cena bakra na svetskom tržištu pala skoro tri puta, usled ekonomske krize.

RTB je dva puta prodat na tenderu, ali su kuporpodajni ugovori raskidani jer kupci nisu u predviđnom roku isplatili ugovorenu cenu.

Na prvom tenderu kupac je bio rumunski Kuprom, koji je za 70 odsto kapitala RTB-a trebalo da isplati 400 miliona dolara.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image