• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Referentna kamatna stopa smanjena na 15 odsto

Monetarni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da smanji referentnu kamatnu stopu sa 16,5 odsto na 15 odsto, saopštila je NBS.

Monetarni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da smanji referentnu kamatnu stopu sa 16,5 odsto na 15 odsto, saopštila je NBS.

Usporavanje inflacije u martu i očekivanje niske inflacije u narednom periodu, kao i najava aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), prema oceni Monetarnog odbora stvorili su prostor za ublažavanje restriktivnosti monetarne politike.

"Na zadržavanje niskih mesečnih stopa inflacije uticaće i odlaganje poskupljenja električne energije, kao i Memorandum Vlade o kretanju regulisanih cena, koji predviđa da njihov rast u 2009. godini neće preći 15 odsto", navodi se u saopštenju.

Monetarni odbor je procenio da je zbog pada ekonomske aktivnosti i smanjene likvidnosti u privredi već značajno smanjena tražnja, kao i da će najava restriktivnih mera fiskalne politike doprineti dodatnom smanjenju potrošnje i inflatornih pritisaka po tom osnovu.

"Do daljeg smanjenja restriktivnosti monetarne politike može doći samo pod uslovom da Srbija postigne novi aranžman sa MMF-om, koji pored obezbeđenja eksternih izvora, garantuje i adekvatnu restriktivnost fiskalne politike", ističe se u saopštenju.
Monetarni odbor NBS je 22. januara ove godine snizio referentnu kamatnu stopu za 1,25 procentnih poena, na 16,5 odsto, što je bilo prvo sniženje posle tri meseca.

Referentna kamata je posledni put povećana 3. novembra 2008. godine sa 15,75 odsto na 17,75 odsto, a u prošloj godini je povećana ukupno sedam odsto.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image