• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EK: Viza krši pravila privredne konkurencije

Evropska komisija je okrivila kompaniju "Viza Jurop", koja se bavi izdavanjem kreditnih kartica, za kršenje pravila privredne konkurencije, objavio je Rojters.

Evropska komisija (EK) je okrivila kompaniju "Viza Jurop", koja se bavi izdavanjem kreditnih kartica, za kršenje pravila privredne konkurencije, objavio je Rojters.

Ta odluka potvrđuje ranije sumnje EK da sistem višestrukih međubankarskih provizija "Vize" negativno utiče na konkurenciju među bankama, povećava troškove trgovcima prilikom plaćanja platnim karticama, a što sve kao konačan rezultat ima povećanje potrošačkih cena, navela je EK u zvaničnom izveštaju.

"Viza" i dalje krši pravila privredne konkurencije uprkos tome što je nedavno objavila da će smanjiti provizije pri transakcijama kreditnim karticama na prosečnih 0,61 odsto.

Prema mišljenju Brisela bi ukidanje ili bar smanjenje tih provizija potrošačima moglo da uštedi stotine evra godišnje.

Komisija je iz istog razloga ranije ispitivala i konkurencijsku firmu "Masterkard", ali je prošle sedmice to prekinula jer je ta kompanija obećala da će od jula ove godine smanjiti proviziju za transakcije preko kreditnih kartica na 0,3 odsto.

"Viza" platne kartice se, prema Briselu, u Evropskom privrednom prostoru (EU, Norveška, Lihtenštajn i Island) koriste u 36 odsto svih plaćanja.

Kompanija "Viza" je potvrdila da je primila to saopštenje Komisije o njihovoj krivici, naglašavajući da su takvom odlukom EK razočarani.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image