• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porez na automobile sa E tablicama

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je da će vlasnici automobila sa ekonomskim (E) tablicama morati da plate i porez i carinu na njih, a porez na luksuz odnosiće se na stanove i kuće iznad 100 kvadratnih metara.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je da će vlasnici automobila sa ekonomskim (E) tablicama morati da plate i porez i carinu na njih, a porez na luksuz odnosiće se na stanove i kuće iznad 100 kvadratnih metara.

Dinkić je rekao da će prektično biti ukinute E tablice, ali će se prilikom carinjenja tih automobila voditi računa o njihovoj starosti, a kod oporezivanja stanova iznad 100 kvadrata vodiće se računa da li je on u centru nekog grada ili na periferiji, a neće imati isti poreski tretman oni u Beogradu ili nekom drugom gradu.

Učestvujući u programu RTS-a, Dinkić je rekao je da ne veruje da će doći do "izliva gneva" građana zbog najnovijih mera Vlade Srbije, zato što je teret krize prebačen na državnu administraciju i građane sa visokim prihodima, a ne na najsiromašnije građane i penzionere.

Od maja, kada nove mere vlade stupe na snagu, direktori javnih preduzeća će morati prihode od plate preko šestostruke prosečne zarade u Republici, što je oko 190.000 dinara, da uplate u Fond za borbu protiv krize, najavio je Dinkić.

Vlada više neće donositi preporuike o platama u javnim preduzećima, već će direktori i članovi menadžmenta biti obavezni da ih smanje i da zamrznu zarade zaposlenih, naglasio je Dinkić i dodao da su zakonski predlozi o tome već pripremljeni.

Dinkić je ocenio da će u narednim mesecima, kao posledica najnovijih mera Vlade Srbije, cene biti stabilne, kao i kurs dinara.

Objašnjavajući zašto je planirano uvođenje privremenog poreza na impulse mobilne telefonije, Dinkić je rekao da je to bilo pravednije, "jer mobilnim telefonom razgovara samo onaj ko ima para", nego da je ostao solidarni porez kojim bi bili obuhvaćeni i penzioneri sa najnižim primanjima.

Guverner NBS Radovan Jelašić rekao da oko 90 milijardi dinara, koliko je planirano smanjenje troškova državne administracije, neće imati inflatorno dejstvo, ali se očekuje i to minimalno da pritisak na rast inflacije ima povećanje prihoda u budžetu od oko 15 milijardi dinara kroz povećanje akciza na gorivo i porez na luksuz i mobilnu telefoniju. Komentarišući prvi paket vladinih mera, Jelašić je rekao da nije bilo tih mera, kreditna aktivnost banaka bi se sigurno smanjila i dodao da je u martu obim kredita zadržan na nivou iz februara ove godine.

Jelašić je poručio da građani mogu mirno da spavaju, jer se 45 odsto njihove štednje nalazi u deviznim rezervama NBS.

Odgovarajući na pitanje da li se može očekivati pomoć EU u prevladavanju krize, Jelašić je istakao da će EU pomoći Srbiji, ali ne blanko, već ukoliko donesemo prave mere za izlazak iz krize i nastavimo reforme na putu evropskih integracija.

Zamoljeni za komentar da li će Srbija biti u recesiji do kraja godine, Jelašić je rekao da će Srbija imati "negativni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP)", dok je Dinkić kazao da je i dalje optimista i da zato veruje da će Srbija biti u stagnaciji, odnosno da će njen BDP biti nula.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image