• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi prave čudo na Rtnju: Teslin toranj će se graditi na mističnoj planini?

Izvor mondo.rs

Izgradnja Teslinog tornja na planini Rtanj, sve je bliža početku realizacije, navode inicijatori. Taj projekat obavijen je velom misterije, a najavljivan od sredine ove decenije.

 Rtanj - gradi se Teslin toranj? Izvor: MONDO / Marko Čavić

Kako su mediji ranije preneli, projekat se radi u saradnji sa ruskim Institutom za fiziku i tehnologiju koji ima više od 180 patenata na bazi Teslinih otkrića.

Pored Teslinog tornja, na Rtnju je planirana i izgradnja Teslinog naselja, kompleksa koji će podrazumevati reprodukciju Tesline rodne kuće, gradnju crkve, modernog hotela Smiljan sa hologramom Nikole Tesle i istrživačkog centra, sa ciljem da Rtanj postane turistički centar i stecište naučnika iz celog sveta.

Možda će vas zanimati

Ceo kompleks sa Teslinim tornjem gradiće se na zemljištu površine pet hektara.

Ovaj veliki građevinski poduhvat čiji je jedan od aktera Međunarodni centar za istraživanje nasleđa Nikole Tesle, u novembru prošle godine je bio u fazi projektovanja, a plan je bio da izgradnja počne na proleće.

Kako je za portal eKapija kazala Milka Kresoja, osnivač Međunarodnog centru za istraživanje nasleđa Nikole Tesle, od projekta se nije odustalo.

"Projekat gradnje Teslinog tornja sa Teslinim naseljem je usvojen, stavljen u plan detaljne regulacije i prošao je urbanistički plan sa idejnim projektom", kaže Kresoja.

Ističe da gradnju više niko ne može da zaustavi, jer su dobijena sva zakonska odobrenja.

Sada se, kaže, ulazi u u fazu inženjerskog projektovanja.

"Ostaje da vidimo da li će biti primedbi na taj projekat, to je duga procedura. Ovo niko nikad nije ni pokušao da gradi i ne znamo ni mi kako će to do kraja izgledati", ističe Kresoja.

Na pitanje o detaljima investicije i početku gradnje, Kresoja nije želela da da odgovor.

"U ovoj fazi projekta u interesu nam je da izbegnemo spekulacije kako ’Rusi grade Teslin toranj u Srbiji kao najnovije oružje’, ne želimo takve zloupotrebe", rekla je.

Kresoja je ranije izjavila da bi izgradnja Teslinog tornja omogućila bežični prenos električne energije, što je bio san srpskog naučnika, podseća portal.

Pročitajte i ovo

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pes3

Laz. Kakvi rusi daleko im lepa kuca

Darko

Ne uništavajte tu svetinju od planine!Prošle godine sam se popeo na vrh Rtnja i zato Vas molim da se prizovete pameti i ostavite čudo prirode na miru!

Maja

Jel morate svaki pedalj prirode unistiti? Sram vas bilo. Covek je bas zlo.

special image