• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetković: Vladine mere već daju rezultate

Premijer Srbije Mirko Cvetković ocenio je da Vlada Srbije nije kasnila sa donošenjem mera za borbu protiv ekonomske krize navodeći da su one "već dale veoma dobre početne rezultate".

Premijer Srbije Mirko Cvetković ocenio je da Vlada Srbije nije kasnila sa donošenjem mera za borbu protiv ekonomske krize navodeći da su one "već dale veoma dobre početne rezultate".

"Nismo kasnili, a još manje lutali u traženju rešenja za posledice svetske krize i recesije", rekao je on u intervjuu za "Politiku" i podsetio da je Vlada Srbije u oktobru prošle godine donela prve mere za zaštitu finansijskog i bankarskog sistema.

Cvetković je naveo da je Vlada "angažovanjem" oko 160 milijardi dinara za jačanje likvidnosti privrede i podsticanjem prodaje domaće robe na pravi način reagovala na krizu.

"Banke su tu akciju svesrdno prihvatile i podržale", dodao je on i naveo da je "ekonomska stabilnost i višenedeljna stabilizacija kursa dinara bez intervencije NBS na deviznom tržištu" rezultat toga.

Cvetković je rekao i da će Vlada, pored programa za ekonomsku stabilizaciju i rebalansa budžeta, "ponuditi još niz poteza" kako bi sprečila da bruto domaći proizvod Srbije "sklizne i više od dva procenta", koliko se očekuje.

"U Vladi imamo u vidu i takve opcije. Reagovaćemo blagovremeno s novim rešenjima i činimo sve što je do nas da do toga ne dođe", rekao je on i dodao da rebalans budžeta Srbije mora da bude usvojen do 1. maja.

Dodao je i da je Vladi Srbije stalo da "dokaže da možemo imati jeftiniju državu primerenu objektivnim ekonomskim okolnostima", kao i da želi da uputi jasan signal "da su vremena ozbiljna i da se na isti način odnosi prema svima".

Na pitanje o zamerkama predsednika opština u Srbiji zbog najave da će biti smanjena sredstva koja opštine dobijaju iz budžeta Srbije, Cvetković je rekao da mere koje važe za vladu i državu, važe i za lokalnu samoupravu.

"Ako smo mi odlučili da osetno smanjimo troškove ne vidim nijedan razlog da i opštine to ne pokušaju", rekao je premijer Srbije.

Cvetković je dodao da je ove godine iz budžeta Srbije lokalnim samoupravama namenjena oko 41 milijarda dinara, a da je njihov "ukupan račun oko 190 milijardi dinara".

"Od njih očekujemo da smanje izdatke sedam do osam odsto i to veoma selektivno - bogatije i jače sredine, poput Beograda i Novog Sada daće više, ali neke male opštine na jugu Srbije će moža i dobiti više nego lane", rekao je Cvetković.

Govoreći o sporazumu sa Međunarodnim monetarnim fondom, Cvetković je rekao da će njim biti obezbeđene tri milijarde evra kao podrška deviznim rezervama Srbije, što će, kako je naveo, "uticati na stabilnost dinara".

Premijer je rekao i da je važni što je MMF pomogao da se sa inostranim kreditorima u Beču postigne dogovor da ove godine ne smanjuju kreditnu podršku privatnim kompanijama u Srbiji i da gde god je to moguće stari zajam zamene novim ili da isplaćen kredit odobre neko drugom.

Govoreći o Koridoru 10, Cvetković je rekao da uskoro počinju radovi na deonici od 23 kilometra između Preševa i Levosoja, obilaznici oko Dimitrovgrada, kao i na dve deonice od po deset kilometara od Horgoša do Novog Sada.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image