• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nacionalizacija "Hipo ril istejta"

Vlada Nemačke pokrenula je proces nacionalizacije oslabljene banke "Hipo ril istejt", najavivši ponudu za preuzimanje svih akcija koje još nisu u njenim rukama u vrednosti od oko 290 miliona evra

Vlada Nemačke pokrenula je proces nacionalizacije oslabljene banke "Hipo ril istejt", najavivši ponudu za preuzimanje svih akcija koje još nisu u njenim rukama u vrednosti od oko 290 miliona evra (384 miliona dolara), prenele su agencije.

Vladin Fond za stabilizaciju finansijskog tržišta (SoFFin) je saopštio da će ponuditi 1,39 evra (1,85 dolara) po akciji te banke, što je više od jučerašnje zaključne cene od 1,20 evra na tržištu akcija u Frankfurtu.

Fond, vredan 500 milijardi evra, koji je osnovan u oktobru, ukazao je da ova ponuda "pruža mogućnost akcionarima banke HRE da prodaju svoje investicije po atraktivnoj ceni" koja je oko 10 odsto iznad zakonskog minimuma od 1,26 evra po akciji.

Dalje pojedinosti o ovoj "dobrovoljnoj javnoj ponudi za preuzimanje" biće objavljeni "za nekoliko dana, posle dobijanja odobrenja od regulatora tržišta akcija BaFin", navedeno je u saopštenju fonda.

SoFFin je predočio da namerava da preuzme 100 odsto akcijskog kapitala HRE, ali nije odredio minimalan nivo.

Cilj ove ponude je "stabilizacija nemačkog finansijskog tržišta", budući da nemačke vlasti strahuju da bi kolaps HRE mogao biti isto toliko poguban, koliko i bankrot američke investicione banke "Liman braders" u septembru prošle godine.

Nemačka je nedavno odobrila kontroverzni propis koji omogućava državi da nacionalizuje HRE, ukoliko je neophodno i silom, ali samo u slučaju krajnje nužde.

Taj propis pruža mogućnost Berlinu da preuzme i deonice američke privatne investicione kompanije "Kristofer flauers" koja je na čelu konzorcijuma koji poseduje 24 odsto akcija HRE.

Nemačka država trenutno ima 8,7 odsto udela u banci HRE, koja je do sada primila više od 100 milijardi evra (132 milijarde dolara) privatne i javne pomoći kako bi opstala.

HRE je u 2008. pretrpela neto gubitak od 5,46 milijardi evra, podsetile su agencije.

Nemački ministar finansija Per Štajnbrik je prošlog vikenda izjavio da smatra da sem HRE nijednoj drugoj nemačkoj banci nije neophodno preuzimanje od strane vlade.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image