• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema prostora za niže cene gasa (VIDEO)

Generalni direktor Srbijagasa izjavio je da nema mogućnosti da gas u Srbiji pojeftini zato što to preduzeće beleži gubitke i sa sadašnjom cenom. Pregovori oko "Južnog toga" poprilično su odmakli i gasovod će sigurno proći kroz Srbiju.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je u četvrtak da nema mogućnosti da gas u Srbiji pojeftini zato što to preduzeće beleži gubitke i sa sadašnjom cenom.

Takođe, Bajatović je ocenio da su pregovori sa "Gaspromom" oko "Južnog toga" poprilično odmakli i da će gasovod sigurno proći kroz Srbiju.

Kako je naveo, Srbijagas je u januaru i februaru zabeležio gubitak od oko milijardu dinara samo na osnovu razlike u nabavnoj i prodajnoj ceni, a ukoliko se uračunaju troškovi poslovanja i planirana dobit koju odobrava Vlada Srbije gubitak je iznosio oko tri milijarde dinara.

U poslednjem tromesečju 2008, gubitak je zbog razlike u nabavnoj i prodajnoj ceni gasa iznosio 4,2 milijarde dinara, procenio je on.

Bajatović je kazao da Srbijagas gubi novac zbog kursnih razlika, jer je priznata nabavna cena 27,7 dinara, dok je u trenutku obračuna u februaru iznosila 40 odsto više, a u januaru 44 odsto više.



Bajatović je naveo da je Srbijagas u 2008. godini uspeo da naplati u proseku 90 odsto računa koje isporuči korisnicima, da je u decembru naplata opala na 50 odsto, a u februaru na 33 procenta.

Srbijagasu daljinski sistemi grejanja dugiju 6,21 milijardu dinara, privreda četiri milijarde dinara, distributivni sistemi 1,53 milijarde dinara, zdravstvo 95 miliona dinara, mala privreda 45 miliona dinara, prosveta 19,5 miliona dinara, socijalne ustanove 6,5 moliona dinara.



Vojska duguje Srbijagasu 222 miliona dinara, a Ministarstvo unutrašnjih poslova 15 miliona dinara, kazao je Bajatović.

Kazao je da je Srbijagas do sada odložio naplatu 3,3 milijarde dinara u skladu sa odlukom Vlade Srbije da se računi dele na dva dela.

Srbijagas uzima kredite da bi nadomestio novac koji mu nedostaje i u aprilu su dnevni troškovi kamata dostigli 4,25 miliona dinara, dok je u prvom tromesečju prosek iznosio 2,13 miliona dinara.

"U ovom trenutku kod poslovnih banaka u Srbiji Srbijagas koristi 117,2 miliona evra kredita kod banaka u Srbiji, dok ima i 2,34 milijarde dinara takozvanih 'ovedraft' povlačenja od banaka za tekuće potrebe", kazao je Bajatović.

Država bi tom preduzeću mogla da pomogne tako što bi obezbedila garancije za kredite, da bi oni bili odobravani pod povoljnijim uslovima i na duži rok.

Bajatović je kazao da će Srbijagas preuzeti jagodinsku Staklaru, Azotaru Pančevo i Metanolsko sirćetni kompleks Kikinda po osnovu dugovanja.

Direktor "Srbijagasa" je rekao će "Južni tok" predstavljati potpuno novi izvor novih količina gasa.

On je dodao da se u četvrtak uveče očekuje izveštaj sa pregovora iz Moskve, oko stvari koje treba razjasniti.

Formiranje zajedničke firme u Švajcarkoj uopšte nije sporno, ali je problem to što naše zakonodavstvo ne omogućava stranoj firmi da dobije licencu za distribuciju energenata.



Takođe treba razjasniti situaciju oko eventualnog izlaska iz preduzeća i kome će u tom slučaju pripasti vlasništvo nad trasama, rekao je Bajatović, naglasivši da "mi želimo da pripadne nama kao što želimo i partnerski odnos u firmi, a ne preglasavanje".

On je dodao da se očekuje da će ruska delegacija iduće nedelje doći u Beograd da se pregovori nastave.

Bajatović je ukazao i da osnivanje firme u Švajcarskoj pogoduje "Srbijagasu" jer će preko "Gasproma" moći da obezbedi dugoročne kredite, što sada nije slučaj.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image