• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavlja se trend pada cena

Zbog pada tražnje i na tržištu Srbije počele su da padaju cene i taj trend će se nastaviti i narednih meseci, izjavio je danas ministar trgovine Slobodan Milosavljević, na sastanku sa članovima Američke privredne komore, dodavši da očekuje da će vrednost stranih investicija u Srbiji ove godine biti preko milijardu dolara.

Zbog pada tražnje i na tržištu Srbije počele su da padaju cene, kao što se događa i u svetu, izjavio je danas ministar trgovine Slobodan Milosavljević, na sastanku sa članovima Američke privredne komore u Srbiji dodavši da očekuje da će vrednost stranih investicija u Srbiji ove godine biti preko milijardu dolara.

On je izrazio uverenje da će se trend pada cena, koji je započeo početkom ove godine, nastaviti u narednim mesecima, ako kompanije žele da prežive i opstanu na tržištu.

Mnistar je ocenio da dosadašnje sniženja nisu dovoljna i da cene mogu i moraju još da idu dole, jer će proizvođači i preduzeća, zbog krize, biti suočeni sa manjkom tražnje, teškoćama u prodaji proizvoda i pronalaženju kupaca, obezbeđivanju reprograma obaveza i naplati potraživanja.




On je podsetio da su već snižene i cene hleba.

"Ishrana" iz Čačka nudi hleb po 20 dinara, u "Maksiju" je pojeftinio na 28, a u SOS prodavnicama je po 25 dinara. Cene automobila takođe su u prethodnih nekoliko meseci značajno pale, naveo je ministar, i izrazio uverenje da će takav trend biti nastavljen do kraja godine.

Ministar je, ipak, podsetio da smo "na samom početku godine imali udar na inflaciju zbog povećanja akciza" i ocenio da će se to ponovo dogoditi posle novog povećanja akciza na gorivo i na još neke proizvode, koji u lancu utiču na pomeranje cena i ostalih proizvoda, jer su oni osnovni inputi u proizvodnji.

Milosavljević je kazao i da je sada sezona kada cene zelene pijace rastu, jer se pojavljuju prve jagode, parađaz i krastavac iz uvoza ili plastenika u Srbiji, ukazujući da sada nije uporedivo analizitari te cene sa prethodnim mesecim, ali da će cene hrane u narednom periodu svakako ići naniže.

Predsednik Američke privredne komore Dejan Cvetković je ukazao da je pitanje pada cena, sa stanovišta tog udruženja, vrlo specifično, jer zavisi od tipa robe i usluga.

"U zavisnosti od industrije, neke cene padaju neke ne, a tamo gde ne padaju, proizvođači se obično odlučuju na promotivne prodaje koje traju mesec ili dva", kazao je Cvetković.

Slobodan Milosavljević izjavio je danas da očekuje da će vrednost stranih investicija u Srbiji ove godine biti preko milijardu dolara.

On je nakon sastanka sa članovima Američke privredne komore u Srbiji novinarima rekao da osim investicija Gasproma, Fijata i "jedne ruske banke", očekuje i jednu grinfild investiciju, ali nije naveo o kome je reč.

Prema njegovim rečima, jedan od novih investitora u ovoj godini mogao bi da bude i švedski proizvođač nameštaja Ikea.




"Ne mogu sa sigurnošću da garantujem da li će se i kada to desiti, ali pregovori sa Ikeom su u toku i to na nivou Vlade Srbije i grada Beograda", rekao je Milosavljević.

Kako je naveo, to će biti investicija u sektoru trgovine i proizvodnje, a očekuje se da će sa Ikeom doći još 10 do 20 partnera.

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Dejan Cvetković rekao je da ta institucija podržava aktivnosti Ministarstva trgovine i donošenje najavljenih zakona, kao i značaj te regulative za investitore u Srbiji.

"Važno je da Vlada nastavi i pojača napore ka reformi regulative, ali i da utiče na smanjenje administrativnih prepreka za ulazak na tržište i poslovanje investitora u Srbiji, čime bi se stvorili uslovi za unapređenje poslovnog ambijenta u uslovima krize", rekao je Cvetković.

On je rekao da se na sastanku sa američkim investitorima najviše razgovaralo o zaštiti intelektualne svojine i zakonu o zaštiti konkurencije.

Milosavljević je takođe izjavio je danas da između Narodne banke Srbije (NBS) i Vlade Srbije nema sukoba oko odluke o smanjenju plata, već da se u javnosti stvara takva slika.

Milosavljević je, odgovarajući na pitanja novinara na zasedanju Američke privredne komore, rekao da je sada neophodno da svi pokažu odgovornost i solidarnost i ponovio da odluka o smanjenju plata važi za sve budžetske institucije, gde su plate neprimereno veće u odnosu na prosek zarada u Srbiji.


(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image