• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić: Vlada reprogramira dugove (VIDEO)

Mlađan Dinkić najavio je da će u četvrtak, na sednici Vlade Srbije, biti usvojena uredba kojom će biti omogućeno već privatizovanim preduzećima da izvrše reprogram dugova prema državi ili da se izvrši konverzija dugova za kapital.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je da će u četvrtak, na sednici Vlade Srbije, biti usvojena uredba kojom će biti omogućeno već privatizovanim preduzećima da izvrše reprogram dugova prema državi ili da se izvrši konverzija dugova za kapital.

Dinkić je, posle sastanka sa privrednicima i predstavnicima banaka, rekao da je predviđena i izlazna strategija, kada prođe ekonomska kriza, pa će se učešće države u tim kompanijama prodati ili vlasnicima preduzeća ili trećim licima na tržištu.

On je najavio da će Vlada Srbije formirati operativni tim koji će razmatrati i opciju međusobnog prebijanja dugova, takozvanu multilateralnu kompenzaciju, kako bi se smanjio iznos dugovanja u privredi.

Dinkić je rekao da 30 najvećih izvoznika i predstavnici pet banaka, koji su prisustvovali sastanku, podržavaju mere Vlade za prevazilaženje posledica ekonomske krize, kao i plan za smanjenje državne administracije.

Prema njegovim rečima, prema bankama za sada postoji zahteva za 525 miliona evra subvencionisanih kredita za likvidnost, do sada je odobreno 190 miliona evra, a rebalansom budžeta će se obezbediti dodatnih 40 milijardi dinara za ovu vrstu kredita.

Privrednici su, rekao je Dinkić, preneli da je potrebno smanjiti kamatnu stopu na kredite za likvidnost, koja sada iznosi 5,5 odsto na godišnjem nivou.

Dinkić je rekao da za to možda postoji mogućnost, jer je evropska kamatna stopa sa tri odsto pala na 1,25 odsto.

Bankari su predložili da se krediti za likvidnost odobravaju u dinarima, kao i da se duplira iznos kredita koji se daju za ovu namenu, dodao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, maksimalan iznos je bio dva miliona evra, a gledaće se da to bude dva puta uvećano samo za izvoznike koji već imaju ugovorene poslove.

Dinkić je istakao da će država jedan deo svojih dugovanja, pre svega putarima, namiriti po rebalansu budžeta, kada će biti isplaćeno 200 miliona evra.

On je rekao da se neće menjati sistem poreza na dodatu vrednost, a da će se problemi sa likvidnošću rešavati po sektorima, a među najugorženijima su trgovina i prerađivačka industrija.

Dinkić je rekao da će Vlada Srbije na sednici u četvrtak usvojiti i leks specijalis, po kojem će biti smanjene sve plate u javnoj administraciji više od 40.000 dinara.



Predstavnik Hipo Alpe Adria banke Vladimir Čupić rekao je da je za ovu banku veoma važno što je postignut dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom, dok je direktor preduzeća Impol Seval Ninko Tešić pozdravio mere Vlade Srbije za prevazilaženje posledica krize.

Dinkić je kazao i da Vlada Srbije pregovara o investicionim kreditima sa ruskom i kineskom vladom.

Sa Kinezima se pregovara o kreditu za izgradnju mosta Zemun-Borča po sistemu "ključ u ruke", rekao je Dinkić i dodao da je vrednost tog projekta oko 200 miliona evra.

Kako je rekao, ukoliko pregovori budu uspešni, izgradnja bi mogla da počne sledecehe godine.

Sa Rusima se pregovara o kreditima za izgradnju metroa i za podršku budžetu Srbije, kazao je Dinkić, ali nije mogao da kaže o kom iznosu je reč.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image