• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija sledeće godine u STO

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić rekao je da je, ukoliko svi neophodni zakoni budu usvojeni ove godine, za očekivanje da Srbija postane član Svetske trgovinske organizacije u prvoj polovini sledeće godine.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić rekao je danas da je, ukoliko svi neophodni zakoni budu usvojeni ove godine, realno očekivati da Srbija postane član Svetske trgovinske organizacije (STO) u prvoj polovini sledeće godine.

Dinkić je, obrazlažući set ekonomskih zakona u Domu Narodne skupštine, istakao značaj članstva Srbije u STO.

“Članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji je važno za Srbiju zbog ulaska u Evropsku uniju (EU). Ne možete biti član EU ako niste postali član STO”, rekao je Dinkić.

On je rekao da članstvo u STO obezbeđuje stabilnost uslova privređivanja u zemlji, koji se ne mogu naknadno menjati sa promenom političkih stranaka u vlasti.

“Kada se jednom postane član STO uspostavljaju se stabilnost, predvidivost u donošenju odgovarajućih zakonskih akata. Kada ste član STO automatski vam skače investicioni rejting zemlje i posmatraju vas kao stabilniju zemlju”, rekao je potpredsednik Vlade Srbije.

On je rekao da “čak 54 propisa u Srbiji treba da se prilagodi standardima STO i EU”, i da će posle njihovog usvajanja, od kojih je najveći broj u skupštinskoj proceduri, biti ubrzani bilateralni pregovori.

Dinkić je rekao da je Srbija završila pregovore sa Švajcarskom i Norveškom, i sa EU, ali da je ostalo da se pregovara sa drugim zemljama van EU, kao što su Japan, SAD, Ukrajina.

Dinkić je, na današnjoj sednici, obrazložio predloge zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju, o standardizaciji, tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti i o turizmu.

Obrazlažući Predlog zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti, on je rekao da je ovaj zakon ključan za uspostavljanje unutrašnjeg tržišta po standardima EU, odnosno daje tehničke propise za svaki pojedinačni proizvod koji neka država proizvodi.

On je rekao da se Predlogom zakona o standardizaciji uvodi neobaveznost standarda.

Govoreći o Predlogu zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju, Dinkić je naveo da je usled posledica globalne svetske ekonomske krize, Srbija u prva dva meseca ove godine ostvarila 27 odsto niži izvoz u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz niži za 30 odsto.

On je rekao da je nivo spoljnotrgovinske robne razmene u prva dva meseca na nivou iz 2007. godine, a da se spoljnotrgovinski deficit smanjio za 30 odsto.

Dinkić je, obrazlažući Predlog zakona o turizmu, rekao da je turizam dugo bio zapostavljena oblast u Srbiji, ali da je prošle godine ostvareno blizu milijardu dolara prihoda od turizma.

“Rast prihoda od turizma u prošloj godini iznosio je devet odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali prosečna dužina boravka turista u Srbiji je relativno kratka i iznosi 3,2 dana”, rekao je Dinkić.


(Fonet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image