• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moguće poskupljenje struje

Generalni direktor Elektroporivrede Srbije Dragomir Marković ocenio je da je moguće poskupljenje struje od osam odsto u ovoj godini, ali nije precizirao kada.

Generalni direktor Elektroporivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković ocenio je da je moguće poskupljenje struje od osam odsto u ovoj godini, ali nije precizirao kada.

"Odustalo se od poskupljenja struje za osam odsto od prvog aprila, ali to ne znači da do kraja godine neće doći do usklađivanja cene struje", kazao je on novinarima u sedištu EPS-a u Beogradu.

Prema rečima Markovića, u planu EPS-a bila su dva poskupljenja struje u ovoj godini od po osam odsto, u aprilu i u avgustu.

EPS će u 2009. godini imati za osam milijardi dinara manje prihode od planiranih zbog odustajanja od poskupeljenja struje u aprilu, naveo je on i precizirao da će zbog toga prihodi biti 138 milijardi dinara umesto planiranih 146 milijardi dinara.

Marković je naglasio da će zbog smanjenja prihoda EPS morati da redukuje planove za investicije, remonte i održavanje postrojenja.

"Posledica toga je smanjena pouzdanost postrojenja", naveo je on.

Cena struje u Srbiji je najniža u regionu i daleko je od ekonomske cene, ocenio je generalni direktor EPS i dodao da je trenutna cena oko 4,5 evrocenti po kilovatu.

Marković je naveo da su prihodi EPS-a u 2008. godini bili oko 156 milijardi dinara i da je zabeležen gubitak od oko 9,5 milijardi dinara.

Dugovanje građana i privrede za utrošenu električnu energiju dostigla su 49 milijardi dinara, izjavio je Marković.

On je novinarima kazao da dugovanja domaćinstava iznose 28 milijardi dinara, a da privreda za potrošenu struju duguje 21 milijardu dinara.

Prema rečima Markovića, oko 48 odsto od ukupnih dugovanja privrede napravilo je 0,11 odsto korisnika, a 2,4 odsto domaćinstava duguje oko 46 odsto ukupnog iznosa neplaćenih računa za struju stanovništva.

Pojednačno najveći dužnik među preduzećima je, kako je naveo, Rudarsko-topioničarski basen "Bor", sa 4,6 milijardi dinara duga za struju, dug Železnice Srbije je 1,45 milijardi dinara, Rudnici podzemene eksploatacije duguju 1,1 milijardu, a Zorka energetika 700 miliona dinara.

Marković je naveo i da je u prva tri meseca ove godine naplata računa za utrošenu električnu energiju za 3,05 odsto manja nego u istom periodu 2008. godine.

Elektroprivreda Srbije, kazao je generalni direktor, ukupno duguje 15 milijardi dinara, a najviše duguje Javnom preduzeću Elektromreža Srbije, za prenos struje od elektrana do distribucije.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image