• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Direktor talac - to je u redu!

Gotovo polovina odraslih Francuza smatra da radnici opravdano drže šefove zatočene ne bi li im ispunili zahteve.

Dok se priče o ogromnim direktorskim bonusima na novinskim naslovnim stranicama guraju s tekstovima o masovnim otkazima, prošlog utorka su objavljeni rezultati ankete prema kojima gotovo polovina odraslih Francuza smatra da radnici opravdano drže šefove zatočene ne bi li im ispunili zahteve.

Prema ispitivanju, koje je nad 1.012 građana sproveo Institut CSA, a objavio dnevnik “Parizijen”, 45 odsto ispitanika tu taktiku smatra opravdanom. Najviše je, pak, podržavaju fabrički radnici, njih 56 odsto.

Međutim, s druge strane, dve trećine pristalica desničarske vlade predsednika Nikole Sarkozija protivi se takvim situacijama sa menadžerima u ulogama talaca.

Od početka marta u Francuskoj je bilo nekoliko takvih incidenata. Direktore ogranaka “Sonija”, “Katerpilera” i kompanije “3M” na najmanje 24 časa zatočili su radnici koji su tražili bolje otpremnine ili odustajanje od zatvaranja fabrike. Najsvežiji primer bio je kada su štrajkači zaposleni u fabrici američke multinacionalne kompanije “3M” u centralnoj Francuskoj 25. marta uzeli i zadržali izvršnog direktora firme kao taoca. Taj incident je i naveo Institut CSA na citirano istraživanje.

Kako je potvrdila portparolka kompanije “3M”, oko 20 gnevnih radnika sprečilo je direktora kompanije za Francusku Lika Ruslea da napusti postrojenje za proizvodnju zdravstvenih proizvoda u gradu Pitivjeu.
Ona je objasnila da je Rusle dan ranije doputovao iz francuske centrale “3M” nedaleko od Pariza u Pitivje na pregovore sa štrajkačima i da nije bilo pretnji nasiljem.

Štrajk je započeo jednu sedmicu ranije zbog planova kompanije da otpusti 110 od 235 radnika koji rade u fabrici u Pitivjeu.

U francuskom ogranku američke kompanije “3M”, poznate po proizvodnji raznovrsne robe od lepljivih traka “skoč” do stikera za kompjutere, zaposleno je 2.700 radnika.

Ovaj oblik taktike (ili “pregovora”) za sada je rezultirao polovičnim uspehom onih koji su ovakve akcije preduzimali, konstatuju agencije, a prenosi "Blic".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image