• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema radnih prava kada berete paradajz i tikvice

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Stranci radnici koji žive i rade na farmama u Italiji danas su najavili štrajk zbog loših uslovoa rada i bezbednosti u vreme pandemije.

 Italija - Strani radnici na poljima krenuli u štrajk Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

"Mi smo ovde dobrodošli kada treba brati tikvice i paradajz za velike distributere, ali smetamo kada tražimo svoja prava", izjavio je Patrik Konde, italijanski državljanin poreklom iz Konga, koordinator sindikata koji zastupa interese poljoprivrednih radnika.

Kako piše italijanska štampa, najveći deo poljoporivrednih radnika su stranci bez dozvole boravka, procenjuje se da ih ima između 300 hiljada i 600 hiljada, a njihov status je već duže vremena predmet rasprave. U parlamenta je pre desetak dana usvojena odluka o regulisanju njihovog statusa na tri meseca.

Možda će vas zanimati

Poljoprivredni radnici koje ovde zovu bracanti, međutim štrajkuju jer je najnovijom merom regulisan status samo trećine ukupno prisutnih stranaca koji žive i rade u Italiji i to samo na određeni period.

Pored toga ovim radnicima koji moraju da rade (povrće ne čeka) i u jeku pandemije covid-19, nisu obezbeđene nikakve mere zaštite ni prevencije, čime je jos više otežan njihov inače dramatican položaj.

Šrajkači su uputili apel potrošačima da u znak solidarnosti kupuju voće i povrće, bar u ova dva dana, kod malih prodavaca, a ne u supermerkatima velikih distributera koji su deo lanca onih koji "život i rad stranih radnika čine nepodnošljivim".

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image