• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gotov rebalans budžeta

Budžetski deficit pokriće se preostalim prihodima od privatizacije, kreditom Svetske banke od oko 300 miliona dolara, sredstvima od oko 100 miliona evra iz IPA fondova, izdavanjem državnih obveznica i manjim komercijalnim zaduživanjima, saznaje "Politika".

Vlada Srbije trebalo bi sutra da razmatra predlog nacrta rebalansa budžeta i kako je najavio državni sekretar ministarstva finansija Sloboda Ilić intenzivno se radilo na pripremi tog dokumenta i svih pratećih zakona.

Budžetski deficit pokriće se preostalim prihodima od privatizacije, kreditom Svetske banke od oko 300 miliona dolara, sredstvima od oko 100 miliona evra iz IPA fondova, izdavanjem državnih obveznica i manjim komercijalnim zaduživanjima, saznaje dnevni list "Politika".

Država će ove godine umesto 698,7 milijardi dinara prihodovati oko 650 milijardi dinara, a moći će da potroši oko 720 umesto 748,7 milijardi dinara kako je bilo predviđeno prvobitnim budžetom.

Dok će i prihodi i rashodi biti manji, manjak u državnoj kasi, uz saglasnost MMF-a, biće povećan sa 49,9 na oko 70 milijardi dinara, saznaje "Politika" u Ministarstvu finansija.

List navodi da su te brojke juče kasno popodne "zapakovane u predlog nacrta rebalansa budžeta o kome će se danas izjasniti vladini odbori", a koji bi, ako ne bude krupnijih promena, kao takav vlada trebalo da usvoji na sutrašnjoj redovnoj sednici.

Budžetski deficit pokriće se, kako je i najavljeno, nepotrošenim prihodima od privatizacije, očekivanim kreditom Svetske banke od oko 300 miliona dolara i sredstvima od oko 100 miliona evra iz IPA pretpristupnih fondova koji će biti tranformisani u budžetsku podršku.

Deficit će biti pokriven i izdavanjem državnih obveznica na tržištu hartija od vrednosti i manjim komercijalnim zaduživanjima, objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

Rebalans budžeta sa ovakvim okvirnim brojkama, kažu izvori "Politike" rezultat je dogovora sa MMF-om i prošle nedelje najavljenih mera štednje o kojima je postignuta saglasnost vladajuće koalicije.

Tu spadaju "stezanje kaiša administracije i ušteda uglavnom na takozvanim diskrecionim rashodima za koje ne postoji zakonska obaveza (projekti, usluge, kupovina opreme, investicioni radovi za potrebe državnih organa…).

"Budžetska rupa" koja bi da nije rebalansa do kraja godine zbog smanjenih prihoda bila produbljena na 190 milijardi dinara, biće smanjena na 70 milijardi dinara i, kako je najavljeno, povećanjem akciza na benzin i poreza na "krupnu" imovinu, uvođenjem privremenih taksa i naknada, sredstvima od preregistracije vozila sa stranim tablicama…

U Ministarstvo finansija kažu i da neće biti povećanja poreza na dodatu vrednost objašnjavajući za "Politiku" da "i ono malo dileme da li će ovaj porez biti povećan - više nema: konstrukcija je zatvorena bez povećanja stopa PDV- a".

Vlada Srbije trebalo bi sutra da usvoji i dva predloga zakona, koji se odnose na smanjenje plata u državnoj administraciji i na preregistraciju vozila sa ekonomskim (E) registarskim oznakama i registarskim oznakama okolnih država, pri čemu će njihovi vlasnici morati da plate carinu i PDV u Srbiji, najavio je ranije ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Na istoj sednici vlada će doneti Uredbu koja će omogućiti privatizovanim preduzećima konverziju dugova prema državi u kapital tih firmi i to će biti privremena mera, rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima biće smanjenje sve plate u državnoj administraciji veće od 40.000 dinara, jer će biti uvedena poreska stopa od 10 odsto, a na plate iznad 100.000 dinara poreska stopa biće 15 odsto i to na razliku iznad 40.000 dinara.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image