• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Duvanska industrija protiv povećanja akciza

Ogranci tri najveće svetske duvanske kompanije koje posluju u Srbiji, Filip Moris, Britiš amerikan tabako i Japan tabako internacional zastražili su od Vlade da ne manje dogovorenu akzciznu politiku i odustane od dodatnog povecahnja specifične akcize za jedan dinar po paklici.

Ogranci tri najveće svetske duvanske kompanije koje posluju u Srbiji, Filip Moris, Britiš amerikan tabako i Japan tabako internacional zastražili su od Vlade da ne manje dogovorenu akzciznu politiku i odustane od dodatnog povecahnja specifične akcize za jedan dinar po paklici.

Predstavici te tri kompanije na konferenciji za novinare su naveli da će, u slučaju da budu usvojene izmene Zakona o akcizama kojima bi se povećala akciza na cigarete, preispitati poslovanje u Srbiji vezano za zapošljavanje i nove investucije.

Direktor Dyuvanske industrije Niš (DIN), koja posluje u sastavu Filip Morisa Skip Bornfiter je rekao da je dobio potvrde iz Vlade da će u Skupštinu biti upućene izmene Zakona o akcizama kojima je predviđeno da se specifična akciza poveća za dinar po pakalici, što bi duvanskoj industriji donelo trošak od 1,2 milijarde dinara.

"Zajedno sa povećanjem akciza na cigarete u januaru ove godine, novo povećanje akcize duvanskoj industriji i potrošačima bi nametnulo dodatno poresko operećenje koje bi za devet milijardi dinara bilo veće nego u 2008. godini", rekao je Bornhiter.

On je naveo da su od 2003. godine, kad je privatizovan DIN, kao i Duvanska industrija Vranje, koju je kupio BAT, do 2008. godine prihodi od akciza povećani sa 10,8 na 39,4 milijarde dinara, što je bio prosečni godišnji rast od 30 odsto. U 2008. godini prihodi od akciza na cigarete činili su, prema njegovim rečima, šest odsto ukupnih poreskih prihoda budžeta Srbije.

"Usvajanjem izmena Zakona o akcizama Vlada Srbije bi ponovo izneverila dogovor sa tom industrijom i ugrozla stabilnost regulatornog orkuženja, što će imati negativne posledice na održivost stranih investicija u Srbiji i na privlačenje novih", ukazao je generalni direktor BAT-a za istočni Balkan Luiz Heren.

Povećanje akciza, kako je dodao, prouzrokovaće poskupljenje cigareta i smanjenje potražnje.

"Duvanska industrija ima razumevanje za teškoće budžeta Srbije zbog ekonomske krize, ali ne smatra da ona treba da nadomesti budžetske prihode koji su smanjeni po drugom osnovu", naveo je Heren i istakao da će u 2009. godini porezi koje će platiti duvanska industriji za
7,5 milijardi dinara biti veći nego u prošloj godini.

Finansijski direktor JTI-a, koji ima fabriku u Senti, Branislav Vukosavljević je podsetio da je najbolje rešenje za akcize na cigerete ono koje je dogovoreno između Vlade Srbije i duvanske industrije i koje je u skupštinskoj proceduri od 6. februara ove godine.

Prethodno je, u januaru ove godine, Skupština usvojila izmene Zakona o akcizama koje su se razlikovale od dogovorenih sa duvanskom industrijom.

"Želimo da nastavimo dijalog sa Vladom i u partnerskom odnosu obezbedimo stabilne i predvidive uslove poslovanja, koji su najvažniji za svakog stranog investitora", naglasio je Vukosavljević.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image