• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZBOG NJE mladi ostaju u Pocerini

Izvor mondo.rs Izvor rts

Oko dve hiljade porodica u Pocerini bavi se proizvodnjom jagode i ona je danas jedan od glavnih razloga zašto mladi ostaju u ovom kraju.

Osim Rusima, slast pocerske jagode dopala se i Poljacima i oni je ove godine traže više nego lane. Zbog toga, ali i podrške opštine, mladi ovde imaju priliku da ostanu i zarade od svog rada.

"Jagoda je jedan od najpoznatijih i najbitnijih proizvoda ovog kraja. Postala je atrakcija jer je najranija voćarska kultura i brzo donosi novac posle duge zime", kaže proizvođač Zoran Ninković.

Možda će vas zanimati

Predrag Tovitović iz Savet MZ Culjković, smatra da je zahvaljujući jagodi veliki broj mladih ostao na selu jer donosi brz obrt novca i dobar je izvor prihoda.

Izvoz slatkog ploda u Rusiju i subvencije grada za kopanje dubinskih bunara, znatno su uticali na proširenje proizvodnje i podizanje novih zasada u Pocerini, javlja RTS.

Osamdesetih godina, jagoda se u Culjkoviću proizvodila na dvanaest ari. Četiri decenije kasnije uzgajaju je na više od pedeset hektara. Na obronicma Cera, zasade podižu i mladi voćari.

Vladimir Tovitović kaže da je proizvodnja jako zahtevna.

"Bavim se već deset godina proizvodnjom jagode na otvorenom samo. Mogu da kažem da sam već ozbiljan proizvođač, imam hektar jagode odrađen sa frigo sadnicom.‘

Dužina leja na hektaru meri se kilometrima. Ulog u proizvodnju je velik, a zarada slatka koliko i plod.

Jagodar Radoslav Marković potvrđuje da je zarada slatka i navodi da se proizvodnja naglo proširila od kako je krenuo izvoz za Rusiju. Veća je prodaja a i zarada.

Na hektaru u Pocerini posade 40 hiljada biljaka, u rodnoj godini uberu oko 15 tona jagoda. U čast voća koje im donosi prvu zaradu, organizuju i festival.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image