• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen rebalans budžeta za 2009.

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog rebalansa budžeta za 2009. godinu i pratehe zakone, među kojima su i zakonski predlog o ograničenju zarada u državnoj administraciji, koji će imati privremeni karakter - do kraja godine.

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog rebalansa budžeta za 2009. godinu i pratehe zakone, među kojima su i zakonski predlog o ograničenju zarada u državnoj administraciji, koji će imati privremeni karakter - do kraja godine.

Rebalčansom budžeta su predviđeni prihodi od 649,4 milijarde dinara i rashodi od 719,9 milijardi dinara, tako da će budžetski deficit iznositi 70,5 milijardi dinara.

Na osnovu tog zakonskog predloga, plate zaposlenih u javnim preduzećima i državnoj upravi veće od 40.000 dinara biće smanjene za 10 odsto, a neto plate veće od 100.000 dinara za 15 odsto i to na razliku iznad 40.000 dinara.

Najviši iznos neto plate u državnoj administraciji biće ograničen na šestostruku sumu prosečne zarade u Srbiji, odnosno na oko 190.000 dinara.

Privremeno smanjenje plata odnosiće se na republičku vladu, lokalnu i pokrajinsku administraciju, Skupštinu Srbije, Narodnu banku Srbije, Privrednu komoru Srbije, regionalne privredne komore i javna preduzeća i agencije. Ova mera odnosiće se i na javna preduzeća, javne agencije i druge organizacije koje su 100 odsto u vlasništvu Srbije, a neće važiti za plate zaposlenih u obrazovanju, zdravstvu, kulturi, institucijama socijalne zaštite, vojsci, policiji i pravosuđu.

Plate će biti smanjene i izabranim, postavljenim i zaposlenima u organima autonomnih pokrajina i jedinicama lokalne samouprave, zaposlenima u organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, javnim agencijama, javnim preduzechima i privrednim društvima čiji je jedini osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

Na tom spisku su i radiodifuzne ustanove i radio i televizijske stanice regionalnih i lokalnih zajednica, zatim zaposleni u Privrednoj komori Srbije, gradskim i regionalnim privrednim komorama, kao i zaposleni u drugim oblicima organizovanja čiji je jedini osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

Vlada očekuje da će kroz smanjenje zarada, materijalnih troškova i otpuštanje viška zaposlenih u državnoj administracji narednih deset meseci uštedeti oko 85 milijardi dinara.

Kako je ranije najavljeno, vlada bi trebalo da poveća porez na imovinu koja se smatra luksuznom, kao što su stanovi i kuće iznad 100 kvadratnih metara, jahte, privatni avioni i helikopteri i vozila s radnom zapreminom motora iznad 2.000 santimetara kubnih.

Najavljeno je povećanje poreza na impulse u mobilnoj telefoniji za 10 odsto i akciza na benzin i dizel za dva, odnosno za četiri dinara po litru.

Ministarka finansija Diana Dragutinović kazala je da će u odnosu na prvobitni budžet prihodi biti smanjeni za 49,4 milijarde dinara odnosno za 7,1 odsto, a rashodi za 28,9 milijardi dinara odnosno za
3,9 odsto.

Deficit je uvećan za oko 20,5 milijardi dinara, pošto je prvobitno bio planiran deficit od 50 milijardi dinara, kazala je ona na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade Srbije.

Kako je navela, rebalans budžeta je pravljen na osnovu procene da će bruto domaći proizvod biti za dva odsto manji nego u 2008. godini i da će inflacija biti 10 odsto.

Ministarka finansija je najavila da će biti formiran specijalni budžetski fond čija će se sredstva koristiti za socijalne izdatke.

Taj fond će se puniti sredstvima prikupljenim iz posebnog oporezivanja zarada većih od 40.000 dinara, kao i onih koje su veće od 100.000 dinara, rekla je ona na konferenciji za novinare posle sednice vlade.

"Posebno će se oporezivati zarade veće od 40.000 dinara, a biće primenjena još viša stopa na iznos od 100.000 dinara koji primaju oni koji rade za državu", rekla je ministarka.

Ministarka za Nacinalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović izjavila j da su predlogom rebalansa budžeta za 37 odsto smanjena sredstva za finansiranje projekata iz NIP-a, a da su za 28 odsto smanjeni troškovi za funkcionisanje njenog ministarstva.

Ministarka je novinarima u parlamentu rekla da će i pored smanjenja sredstava u NIP-u za razvoj 40 najugroženijih opština u Srbiji biti uloženo dve milijarde dinara, kako je i prvobitno bilo planirano, ističući da zbog smanjenja sredstava projekat izgradnje Koridora 10 neće biti ugrožen.

Ona je objasnila da će za taj projekat biti potrošeno onoliko sredstava koliko je predviđeno akcionim planom koji je vlada usvojila, ali da izvori tih sredstava mogu da budu delimično izmenjeni.

Prema njenim rečima, u cilju uštede pojedina ministarstva, poput ministarstva odbrane i nauke i tehnološkog razvoja odlučila su da zamrznu projekte iz NIP-a, tako da ove godine oni neće biti realizovati.

Kalanović jeekla da je njeno ministarstvo predlogom rebalansa budžeta prošlo kao i ostala ministarstva - sa značajnim smanjenjem sredstava za funkcionisanje.

"Za 28 odsto su smanjeni troškovi za funkcionisanje ministarstva, a što se projekata iz NIP-a tiče za 2009. godinu imamo 12,9 milijardi dinara, odnosno 37 odsto je manji NIP nego što je bio predviđen", rekla je Kalanović.

Ministarstvo kulture raspolagaće u ovoj godini sa budžetom od 5.356.300.000 dinara, odlučeno je na današnjoj sednici Vlade Srbije na kojoj je usvojen Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2009. godinu.

U saopštenju Ministarstva kulture se navodi da je prvobitnim predlogom rebalansa budžeta, za Ministarstvo kulture bilo predviđeno 5.306.300.000 dinara i da je Vlada danas usvojila primedbu tog Ministarstva i uvećala predviđena sredstva za 50 miliona dinara.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image