• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svi bi na pijacu sa kreditnom karticom

Čak petina ispitanika u Srbiji izjasnila se da bi volela da kupuje kreditnom karticom na pijaci. Upotreba kartica u porastu.

Kompanija Masterkard Evropa saopštila je da se, prema njenim istraživanjima, platne kartice u Srbiji najviše koriste za kupovinu hrane i odeće, dok samo mali broj vlasnika koristi kartice za podizanje gotovine, a na pitanje gde bi želeli da koriste kartice, čak petina ispitanika je odgovorila - na pijacama.

Prema rezultatima jedinstvenog istraživanja "MasterIndex Srbija", koje je ta kompanija sprovela u 2009. godini prvi put među korisnicima platnih kartica u našoj zemljii, građani Srbije sve aktivnije koriste platne kartice - imaju veći broj kartica, koriste ih češće u poređenju sa periodom od pre nekoliko godina i kartice ih asociraju na pozitivne stvari.

Oko 82 odsto vlasnika kartica u Srbiji najčešće koriste svoje kartice u prodavnicama hrane i odeće, 27 odsto ih najčešće koristi na benzinskim stanicama, a deset odsto u restoranima.

Žene najčešće koriste kartice u prodavnicama, dok ih muškarci više koriste u restoranima i na benzinskim pumpama.

Međutim, samo pet odsto ispitanika najčešće koristi kartice za podizanje gotovine na bankomatima, a samo jedan odsto za kupovinu na Internetu.

U odgovoru na pitanje gde bi želeli da koriste svoje kartice, ali ne postoje ili nema dovoljno POS terminala, čak 20 odsto ispitanika je odgovorilo na pijacama, dok je nešto manje vlasnika kartica želelo da ih koristi u većem broju taksi vozila, kafića i restorana.

Kada je u pitanju frekvencija korišćenja, 11 odsto ispitanika koristi svoje kartice svakodnevno, a 24 odsto par puta nedeljno, dok 59 odsto preferira da koristi kartice za transakcije veće od 1.000 dinara.

Mlađi i korisnici iz Beograda, kao i oni sa većim prihodima, koriste kartice češće od ostalih grupa ispitanika.

Skoro polovina vlasnika platnih kartica u Srbiji ima i kreditnu i debitnu karticu, a lakše transakcije navode kao razlog zbog kojeg su počeli da koriste kartice.

Jedna trećina je takođe imala u vidu mogućnost odloženog i plaćanja na rate, dok su preporuka i niske kamatne stope bili daleko manje važni, navedeno je u saopštenju Masterkarda.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image