• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samo pet dana za registraciju preduzeća

Agencija za privredne registre najavila je da će od 1. maja u Srbiji početi da radi jednošalterski sistem registracije (one stop shop) koji će omogućiti da se vreme potrebno za osnivanja firmi skrati sa 23 na pet dana.

Agencija za privredne registre (APR) najavila je da će od 1. maja u Srbiji početi da radi jednošalterski sistem registracije (one stop shop) koji će omogućiti da se vreme potrebno za osnivanja firmi skrati sa 23 na pet dana.

Taj sistem ubrzaće i pojednostaviće proceduru osnivanja preduzeća i radnji, jer će se u APR uzimati i podaci potrebni za izdavanje poreskog identifikacionog broja (PIB), kao i za registrovanje u fondu Penzijsko-invalidskog osiguranja i fondu zdravstva, rekao je agenciji Beta direktor APR Zvonko Obradović.

"Ovo će nas dovesti u situaciju da se rokovi za registrovanje firme od prosečno 23 dana skrate na jednu radnu nedelju", kazao je on i izrazio nadu da će u narednom periodu i dodatno moći da se skrati vreme potrebno za osnivanje firme.

Obradović je kazao da je "sve spremno da, ako neko donese odluku, započne posao u ponedeljak i bude operativan na kraju te iste radne nedelje".

"Do sada su građani morali da idu i u APR, Poresku upravu, fondove, ali više to neće morati, već će se sve obaviti na jednom mestu, što će dovesti do unapređenja poslovnog ambijenta", naveo je on.

Prema njegovim rečima, "u predstojećem periodu očekuje se značajan pomak u rejtingu Srbije na duing biznis listi Svetske banke".

Svetska banka na toj listi rangira zemlje po uslovima za poslovanje i veoma je značajno kada se pošalje "snažna poruka da ste država koja nastavlja da podstiče pokretanje posla", ocenio je on i dodao da će Srbija sa novom procedurom osnivanja preduzeća biti "u rangu razvijenih ekonomija sveta".

Obradović je naveo da cena usluge, odnosno naknade za registraciju, neće biti promenjena, odnosno da je za osnivanje preduzeća potrebno 3.600 dinara, a za preduzetnike 560 dinara.

Obradović je najavio i da se radi na tome da se ubuduće, kao i u Evropi, godišnji finansijski izveštaji preduzeća predaju samo APR, a ne kao do sada i Narodnoj banci Srbije i Poreskoj upravi.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image