• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pavlović o konverziji dugova preduzeća

Ekonomista Branko Pavlović izjavio je da najavljena uredba o pretvaranju dugovanja u kapital države, ne bi trebalo da se odnosi "na firme koje su u procesu privatizacije".

Ekonomista Branko Pavlović izjavio je Tanjugu da najavljena uredba o pretvaranju dugovanja u kapital države, ne bi trebalo da se odnosi "na firme koje su u procesu privatizacije", navodeći da su ih "kupci kupovali po umanjenim cenama - za iznos zatečenih dugova".

Pavlović, nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju, istakao je da, kada je država prodavala pakete od 70 odsto društvenog kapitala, dobijala je minimalnu prodajnu cenu, umanjenu za iznos zaostalih dugova preduzeća.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je ranije ove sedmice da bi vlada trebalo da donese uredbu koja će omogućiti privatizovanim preduzećima konverziju dugova prema državi u kapital tih firmi, i najavio da će vlada do kraja aprila formirati operativni tim za prebijanje međusobnih dugovanja u privredi, odnosno, za multilateralnu kompezaciju.

On je precizirao da će se uredba odnositi na privatizovane firme gde novi vlasnici izmiruju tekuće obaveze na vreme, ali gde je njihovo poslovanje opterećeno zaostalim dugovima pre privatizacije.

"Onaj ko je kupovao firmu, znao je da je zadužena i računa da će izmiriti te obaveze, pa pošto je to tako, daje manju cenu. Prema tome, država nikad nije smela da dozvoli da odmah po privatizaciji ne naplati sva svoja potraživanja, jer je već dobila manje na ime cene za to", kazao je Pavlović.

On je dodao da država treba da se rukovodi time "da li je u mogućnosti da naplati svoja potraživanja u stečaju i ako jeste treba sve te firme da otera u stečaj".

"I u stečaju će to neko da kupi, sada bez dugova, a država će naplatiti svoja potraživanja i nastaviće da radi", naveo je on.

Pavlović je istakao i da država, ukoliko proceni da u nekim firmama ni približno poreza ne može da naplati ni u slučaju stečaja, moglo bi da se razmišlja o konverziji potraživanja u kapital države.

Takođe bi, istovremeno trebalo da se pokrene pitanje odgovornosti poreskih organa zašto nisu naplatili potraživanja, odmah po privatizaciji.

"Ne treba imati milosti prema firmama, koje su u privatizaciji dobile novog vlasnika, jer kad je kupovao, već je računao na manju cenu", naglasio je Pavlović.

"Svaki savesni kupac, čim kupi trebao je da isplati dug, a ako to nije uradio, mi imamo posla sa nesavesnim kupcima", rekao je on i dodao da su oni trebalo da znaju i da teku izuzetno visoke kamate na dugovanja prema državi

Pavlović je naveo i da tim potezom država ne može naći u dvostrukoj ulozi kao poverilac i dužnik, jer konverzijom dugovanja, ona postaje samo suvlasnik preduzeća.

On je dodao i da dok je bio direktor Agencije za privatizaciju nije bilo mnogo preduzeća sa dugovima prema državi.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image