• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Profit Benk of Amerika iznenadio analitičare

Najveća američka banka po imovini saopštila je da je uspela da izbegne gubitak u prvom kvartalu, što je nadmašilo očekivanja analitičara i pružilo još jedan dokaz mogućeg oporavka bankarskog sektora.

Najveća američka banka po imovini, "Benk of Amerika" (Bank of America), saopštila je u ponedeljak da je uspela da izbegne gubitak u prvom kvartalu, što je nadmašilo očekivanja analitičara i pružilo još jedan dokaz mogućeg oporavka bankarskog sektora.

"Benk of Amerika" je u prvom tromesečju zaradila 2,81 milijardu dolara posle isplate prioritetnih dividendi, ili 44 centa po akciji, u poređenju s profitom od 1,02 milijarde dolara, ili 23 centa po akciji, u istom periodu prošle godine.

To je iznenadilo analitičare koji su očekivali profit od samo četiri centa po deonici, prenele su svetske agencije.

Ova zarada, koja je bila veća od očekivane, moga bi ublažiti pritisak na izvršnog direktora banke Kena Luisa (Lewis) koji je suočen sa zahtevima pojedinih akcionara da podnese ostavku, ili da bude smenjen.

"Benk of America" je, međutim, stavila u rezervu čak 13,4 milijarde dolara za nadoknadu gubitaka vezanih za loše zajmove u prvom kvartalu, što ukazuje da nije imuna na pogoršanje kvaliteta svog kreditiranja i rastuću nazaposlenost.

Banka je, takođe, ostavila po strani dodatne 6,4 milijarde dolara za pokrivanje budućih gubitaka.

Pozitivnim rezultatima banke doprinele su akvizicije kompanija "Meril Linč" (Lynch) i "Kantrivajd fajnenšel" (Countrywide Financial) koje "Benk of America" prošle godine nije posedovala.

"Benk of Amerika" je dobila 45 milijardi dolara vladine pomoći u okviru 700 milijardi dolara vrednog paketa američkog ministarstva finansija, namenjenog spasavanju finansijskih institucija u SAD.

Prošle sedmice su o finansijskim rezultatima boljim od očekivanih izvestile još tri vodeće američke banke "Goldman Saks" (Sachs), "Džej Pi Morgan Čejs" (JP Chase) i "Sitigrup" (Citigroup).

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image