• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF dostavio predlog dvogodišnjeg aranžmana

Međunarodni monetarni fond dostavio je predlog dvogodišnjeg "stend baj" aranžmana u iznosu od tri milijarde evra, kojim su u potpunosti obuhvaćene predložene mere Vlade.

Međunarodni monetarni fond (MMF) dostavio je predlog dvogodišnjeg "stend baj" aranžmana u iznosu od tri milijarde evra, kojim su u potpunosti obuhvaćene predložene mere Vlade u okviru Plana za ekonomsku stabilnost Srbije, izjavio je Tanjugu predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.

"Aranžman sa MMF-om predstavlja značajnu podršku makroekonomskoj stabilnosti zemlje. To je ujedno snažan pozitivni signal ostalim međunarodnim finansijskim institucijama, ali i investitorima da nastave sa ulaganjem u Srbiju. Očekujemo da Bord direktora MMF-a odobri ovaj aranžman 11. maja", izjavio je premijer Cvetković.

Aranžman podrazumeva deficit konsolidovanog sektora države, odnosno, budžetski deficit od tri odsto bruto domaćeg proizvoda, koji obuhvata ne samo budžet Republike, već i lokalne samouprave, AP Vojvodinu i organizacije socijalnog osiguranja.

Vlada je već donela mere za smanjenje rashoda države i to na nivou ministarsatva za jednu četvrtinu, odnosno za 26 odsto, u odnosu na plan za 2009. i tu se očekuje ušteda oko 40 milijardi dinara, a smanjenje troškova za 40 odsto svim budžetskim korisnicima sa sopstvenim prihodima, trebalo bi da smanji troškove za još 12 milijardi dinara.

Prema planu Vlade Srbije, koji je predstavljen krajem marta, smanjenjem transfera budžetskih sredstava lokalnoj samoupravi, očekuje se ušteda od oko 15 milijardi dinara, a pošto je planirano da javna preduzeća uplaćuju celokupnu dobit u budžet, efekat te mere je smanjenje troškova za još pet milijardi dinara.

Vlada je planirala i smanjenje troškova Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (Fond za zdravstvo), gde očekuje smanjenje troškova u budžetu od četiri milijarde dinara, dok bi zamrzavanjem plata u državnoj, pokrajinskoj i lokalnoj administraciji, javnim preduzećima i agencijama, kao i penzija trebalo da se uštedi dodatnih 13 milijardi dinara.

Planirano je i privremeno smanjenje plata u državnoj administraciji, koje uključuje lokalnu i pokrajinsku administraciju, Skupštinu Srbije, Narodnu banku Srbije, Privrednu komoru Srbije, regionalne privredne komore, kao i javna preduzeća i agencije.

Tom merom, koja će važiti do 31. decembra 2009. godine očekuje se ušteda u državnoj kasi od jedne do dve milijarde dinara, što će biti uplaćeno u poseban budžetski fond za borbu protiv krize.

Takođe, predviđeno je i smanjenje broja zaposlenih i dodatne uštede u državnoj administraciji.

Vlada Srbije planirala je i povećanje budžetskih prihoda u 2009. godini od oko 16 milijardi dinara i to povećanjem akciza na benzin za dva dinara i za dizel za četiri dinara po litru, od čega se očekuju prihodi od oko pet milijardi dinara, a uvođenjem privremene takse od 10 odsto na potrošene impulse u mobilnoj telefoniji - još tri milijarde dinara.

Povećanje poreza na imovinu i luksuzna vozila (automobili, jahte, avioni...), trebalo bi da donese prihode državnoj kasi od oko tri milijarde dinara.

Očekuje se i prihod u budžetu od oko pet milijardi dinara od privremene naknada na ostale prihode, kao što su dividende i drugi prihodi od kapitala.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image