• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na Turskom toku će profitirati potrošači, Srbijagasu je dobro i bez toga

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Gas bi do potrošača u Srbiji preko Turskog toka mogao da stigne već početkom 2021. godine, a onda će na tome profitirati oni zbog manje cene ali ne i Srbijagas, koji se nepravedno predstavlja kao "gubitaška firma", saopšteno na konferenciji tog JP.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da očekuje da će se od 1. januara sledeće godine Srbija snabdevati gasom iz Tuskog toka i da će tranzit iz pravca Bugarske doneti 30 dolara uštede na 1.000 kubnih metara, u odnosu na tranzit ruskog gasa preko Ukrajine i Mađarske.

Na konferenciji za novinare, Bajatović je rekao da 40 dolara uštede neće biti profit Srbijagasa, nego značiti manju cenu za potrošače, sadašnje i one koji će to posati uz novu manju cenu priključka, u odnosu na gas koji danas dolazi u Srbiju.

Možda će vas zanimati

"Mi naš deo posla u vezi sa novim pravcem tranzita gasa iz Bugarske završiti do kraja godine, cevi i stanice su već postavljene, ostaje da se postave dva agregata na granici. Kapaciteti su i u Srbiji i u Bugarskoj i u Turskoj prodati 100 posto na 20 godina i sada samo čekamo Bugare da završe svoj deo posla", rekao je Bajatović.

Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek

NEMA DODATNOG PRITISKA IZ SAD

Bajatović negira da ima (dodatnih) pritiska SAD i dela EU povodom ovog gasovoda, a zbog kojih je ukinut ruski projekat "Južni tok". "Kada je Putin 2014. izjavio da neće biti gasovoda Južni tok, ja sam rekao da će se neka vrsta Južnog toka ipak desiti. U nekom trenutku ekonomski interesi moraju da nadvladaju političke, a kapaciteti su sada rasprodati. Oni koji su olako odustali do Južnog toka sada su uvideli da obećanog američkog ukapljenog zemnog gasa nema tržištu, da to nije stabilno snabdavanje dugoročnim govorima. Ne vidim nikave pritiske iz SAD, na nedeljnom nivou imamo kontakte sa kolegama iz Bugarske i Mađarske", rekao je Bajatović.

SRBIJAGAS ODAVNO NIJE GUBITAŠ

Na konferenciji čiji je deo posvećen i tekućem poslovanju Srbijagasa, istaknuto je da to javno preduzeće nije "večiti gubitaš" kako se predstavlja u tabloidnoj štampi, i da već osam godina posluje sa velikim profitima.

"Otkako se od 2012. godine više ne vodi državna socijalna politika preko niske cene gasa, a u 2013. su iščišćeni bilansi, Srbijagas nije u gubitku. Čak i kada je Srbijagas dugovao 1,7 milijardi evra, privreda, JP i građani dugovali su njemu 2,4 milijarde evra. A i od tog duga, koji je nastao zbog te državne politike, platili smo 25 odsto iz našeg profita", rekao je Bajatović.

Generalni direktor Srbijagasa je razbio famu i oko "ogromnih plata" i broja zaposelnih u tom javnom preduzeću.

"Prosečna plata je 65.000 dinara, i sa nivoom plata se borimo da zadržimo stručnjake koje sami napravimo. Naše plate su tek dva odsto ukupnih troškova Srbijagasa. A zaposlenih je 2012. bilo 1.110 a 30. septembra 2019. (kada je izdvojen Transportgas u zasebno preduzeće) 1.076", rekao je Bajatović.

Srbijagas je prošlu godinu završio sa više od 40 miliona evra, a dobro poslovanje čak i u uslovima korona krize nastavljeno je i u 2020. godini, sa prvim kvartalom od 16 miliona neto dobiti.

Kompanija odavno nije uzela niti jedan kredit za tekuću likvidnost, a uz to ima 870 miliona € investicija u gasnu infrastrukturu u Srbiji u poslednjih deset godina.

Novcem Srbijagasa obezbeđen je i opstanak mnogih srpskih preduzeća, od Metalnskoo-sirćetnog kompleksa "Toze Markovića" u Kikindi do HIP Azotare i HIP Petrohemije u Pančevu, a ukupno je konvertovano potraživanja u kapital firmi za 680 miliona evra.

Izvor: Ilustracija MONDO/Georgi Mitev Šantek

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Fi do

Dokle bre bajate skini se već ..30 g jašeš ..

Korto

Vama je super - vi ste obezbedili i unuke...

Зорањ

@Korto ...и њихову децу.

special image