• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvanov:Sporazum o Južnom toku polovinom maja

Bugarski predsednik Georgi Prvanov predložio je da se sporazum o gasovodu Južni tok potpiše u drugoj polovini maja na zajedničkom skupu svih država koje učestvuju u tom projektu. Energetski samit o snabdevanju Evrope gasom u Sofiji je završen usvajanjem deklaracije.

Bugarski predsednik Georgi Prvanov predložio je danas da se sporazum o gasovodu Južni tok potpiše u drugoj polovini maja na zajedničkom skupu svih država koje učestvuju u tom projektu.

Energetski samit o snabdevanju Evrope gasom u Sofiji danas je završen usvajanjem deklaracije u kojoj je 28 zemalja učesnica obećalo da će raditi na poboljšaju energetske bezbednosti.

"Neophodan je brzi razvoj međunarodne infrastrukture za gas, gasovode i instalacije strateškog skladištenja kako bi se garantovala raznovrsnost u snabdevanju gasom u Evropi na trajan i pouzdan način", navodi se u deklaraciji.

Kako se navodi na sajtu bugarskog lista Dnevnik (www.dnevnik.bg), Prvanov je na zatvaranju dvodnevnog energetskog samita u Sofiji kazao da sporazum o Južnom toku ne bi trebalo potpisivati tokom posete bugarskog premijera Sergeja Staniševa Moskvi sledeće sedmice.

"Predlažem da ne opterećujemo posetu premijera preteranim očekivanjima. Nije strašno ako se sada ne potpiše sporazum, nismo u škripcu s vremenom da bi takve stvari rešavali na brzinu", naglasio je bugarski predsednik.

Budući gasovod Južni tok bi trebalo da prenosi ruski gas ispod Crnog mora do Bugarske i potom do drugih evropskih zemalja, a prema najavama iz Moskve, trebalo bi da bude završen 2015. godine.

Ruski ministar energetike Sergej Šmatko kazao je da se stavovi Rusije i Bugarske o projektu Južni tok uopšte ne razlikuju, prenela je Bugarska novinska agencija BTA.

Prema njegovim rečima, sporazum o Južnom toku biće potpisan kada bude gotov, i to u najskorijem roku.

Ruska delegacija je na energetski samit u Sofiji donela Bugarima novi predlog sporazuma o gasovodu Južni tok kojim se umanjuju obaveze koje je ranije prihvatio ruski Gasprom, objavio je juče Dnevnik.

U ruskom predlogu izostavljene su garancije da će Gasprom obezbediti
31 milijardu kubnih metara gasa godišnje u gasovodu Južni tok i obaveza zajedničkog preduzeća s Bugarskim energetskim holdingom da izgradi novu mrežu za gasovoda u Bugarskoj.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image