• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Investicioni fondovi na gubitku

Sva društva za upravljanje investicionim fondovima su u 2008. godini poslovala sa gubitkom i iskazala ukupan negativan neto finansijski rezultat u iznosu od 311 miliona dinara, objavila je NBS

Sva društva za upravljanje investicionim fondovima su u 2008. godini poslovala sa gubitkom i iskazala ukupan negativan neto finansijski rezultat u iznosu od 311 miliona dinara, objavila je Narodna banka Srbije.

Izuzetno nepovoljna klima za investiranje na tržištu hartija od vrednosti, kao posledica svetske finansijske krize u drugoj polovini 2008. godine, bila je okvir za poslovanje institucionalnih investitora.

Negativna ekonomska kretanja odrazila su se na poslovanje društava za upravljanje investicionim fondovima, koja su kod nas osnovana prvi put u 2007. godini i zatvorene investicione fondove, osnovane u 2008. godini.

U Srbiji je u 2008. godini poslovalo 16 društava za upravljanje investicionim fondovima, odnosno sedam društava više nego prethodne godine. Društva u svom sastavu imaju 15 otvorenih i dva zatvorena investiciona fonda i u njima je bilo zaposleno 138 radnika.

Drugu godinu poslovanja društava za upravljanje investicionim fondovima karakterisala je dvostruko veća bilansna aktiva, što je pre svega rezultat osnivanja novih društava u 2008. godini, ali i značajno povećanje neto gubitka.

Polovinu ukupnog neto gubitka čini neto gubitak koji je iskazalo pet društava za upravljanje investicionim fondovima, koja učestvuju u bilansnoj aktivi svih društava sa 27,8 odsto, sopstvenim izvorima finansiranja sa 15,8 odsto i ukupnom broju zaposlenih sa 34,1 odsto.

Ukupni prihodi bili su 182 miliona dinara, i veći su za 13,8 odsto nego prethodne godine, dok su ukupni rashodi bili 496 miliona dinara, i veći su tri puta nego prethodne godine.

Ukupna bilansna aktiva društava za upravljanje investicionim fondovima na kraju prošle godine bila je 644 miliona dinara, i veća je za 105,7 odsto nego prethodne godine.

U 2008. godini dozvolu Komisije za hartije od vrednosti za osnivanje zatvorenih investicionih fondova dobila su dva društva"Citadel aset menadžment" za zatvoreni investicioni fond "Trijumf elit" i "Fima invest" za zatvoreni investicioni fond "Fima sautistern jurop aktivist".

Zatvoreni investicioni fond "Trjumf elit" osnovan je kao vrsta fonda koji više od polovine vrednosti imovine ulaže u akcije akcionarskih društava registrovanih u Srbiji, kojima se ne trguje na organizovanom tržištu.

Zatvoreni investicioni fond "Fima sautistern jurop aktivist" osnovan je kao vrsta fonda koji više od polovine vrednosti imovine ulaže u hartije od vrednosti kojima se trguje na organizovanom tržištu u Srbiji, odnosno berzanskom tržištu u inostranstvu.

U prvoj godini poslovanja zatvoreni investicioni fondovi ostvarili su poslovnu dobit, ali i smanjenje neto imovine.

(Tanjug)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image