• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Leskovački zulum nad privrednicima

Stotinu leskovačkih preduzetnika uputilo je peticiju nadležnim organima zbog povećanja cena taksi za isticanje naziva firmi, koje su u pojedinim slučajevima korigovane za čak 500 procenata.

Stotinu leskovačkih preduzetnika uputilo je peticiju Skupštini grada, Gradskom veću i Ministarstvu za državnu upravu zbog povećanja cena taksi za isticanje naziva firmi, koje su u pojedinim slučajevima korigovane za čak 500 procenata.

Peticiju su, pored članova Opšteg udruženja preduzetnika, podržali i direktori velikih leskovačkih kolektiva, kao što su "Zdravlje Aktavis", "Interlemind" i "Umipek", ali i rukovodioci banaka i drugih ustanova.

Potpisnici traže da odluka lokalne samouprave bude stavljena van snage i da iznos firamarina ostane kao i prošle godine.

Olivera Jović, sekretara Opšteg udruženja preduzetnika Leskovca, navodi da su, po novim propisima, preduzeća - zavisno od lokacije i veličine prostora - dužne da za firme plate između 100.000 i čak 800.000 dinara takse.

Prema analizi koju je sačinilo Udruženje, u susednom Nišu se, na primer, plaćaju daleko skromniji iznosi, pa banke u samom centru grada za godinu dana za "firmarinu" treba da izdvoje 60.000 dinara. Uporedni podaci i iz drugih gradova širom Srbije ukazuju da je Leskovac, što se ovih obaveza tiče, pravi rekorder.

Jovićeva navodi da su preduzetnici posebno nezadovoljni zato što je oduka doneta bez ikakvih konsultacija sa njima, iako zanatlije dobrim delom pune gradski budžet i red je da budu konsultovane.

Prema zvaničnim podacima Uprave za finansije, u leskovačkoj opštini je registrovano 4.279 radnji i 844 preduzeća. Najveći broj je skoncentrisan u gradskom jezgru.

Novo Gradsko veće Leskovca najavilo je na poslednjoj sednci, pre nekoliko dana, da će preispitati mnoge odluke ranije opštinske vlade i da će izdaci za firmarine biti dovedene u sklad sa ekonomskim mogućnostima preduzetnika, ali s i drugim kriterijumima koji su značajni prilikom formiranja cena koje su u nadležnosti lokalne samouprave.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image