• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osiguranja se bune: NE TREBA DRŽAVA DA PLAĆA POPLAVLJENO (ANKETA)

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor Tanjug

Srbi ne žele da se osiguravaju od poplava, iako on nije skupo, a kada nevolja dođe država uskoči i nadoknađuje štetu poplavljenima novcem svih građana, a to ne bi trebalo da se radi, ističu osiguravajuće kuće.

  Osiguranja – U Srbiji se ne osiguravaju od poplava, ne treba država da plaša štetu Izvor: MUP Srbije

Još jedan talas velikih bujičnih poplava zadesio je i ove godine Srbiju. Štete su velike, ugroženi su bili i životi, ali ni polse katastrfoalne 2014. Srbi kao da nisu mnogo naučili. Tek 2 do 3 procenta domaćinstava osigurava od poplava a ukupno je osiguranje imovine ima ispod 10 procenata domaćinstava, rekao je danas za Tanjug generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović.

On kaže da u Srbiji tek svaka treća ili četrvta polisa osiguranja ima i dopunsko osiguranje od poplave i dodaje da je posao društava za osiguranje da dođu do svakog osiguranika i da objasne da je polisa osiguranja investicija, a ne trošak, i da polisa nije skupa.

Možda će vas zanimati

"Objekat, stan ili kuća, od 50 kvadratnih metara može da se osigura sa dopunskim rizikom poplave u cifri od 30 do 40 evra na godišnjem nivou", rekao je on.

Dodaje da je problem, jer država, prema štetama od poplava, vrlo često izađe pre osiguravača i ponudi građanima pokrivanje šteta.

"Država nikako ne bi smela da pokrije štetu, država treba da pomogne unesrećenom građaninu, ali nikako da pokrije štetu - jer je šteta posao osiguravača", rekao je on.

Anketa

Da li ste osigurali svoj dom od poplava?

  • Osiguranje je prevara, nikad ne dobiješ koliko uložiš

    44.44% (28)

  • Da, i mirno spavam

    23.81% (15)

  • Ne, neće mene poplaviti

    17.46% (11)

  • Ne, skupo mi je

    14.29% (9)

Da li ste osigurali svoj dom od poplava?

Rezultati

Osiguravači smatraju da je poražavajuća i statistika osiguravanja poljoprivrede ali je ipak tu stanje nešto bolje jer je država pomogla pa se osigurava malo veći procenat poljoprivrednih domaćinstava.

"Država je pomogla, zajedno sa osiguravačima, izašla u susret osiguranicima, i na teritoriji cele Srbije subvencija za to osiguranje je 40 procenata. Ministarstvo poljoprivrede je, što je za pohvalu, procenilo pet okruga u Zapadnoj Srbiji koji su najčešće pogođeni raznim katastrofalnim dešavanjima vezanim za poljoprivredu i tu je subvenciju podiglo na 75 procenata", objasnio je Jovanović.

Dodao je i da neke lokalne samouprave dodatno subvencionišu to osiguranje pa je cela polisa osiguranika pokrivena subvencijom.

"Međutim i tu se pojavljuje problem, naši ljudi još uvek nemaju poverenje u osiguravajuće kompanije i vrlo često moramo da objasnimo da to što su relativno jeftino, ili potpuno besplatno dobili - ne nosi nikakav rizik nego isključivo u interesu njih kao osiguranika", rekao je Jovanović.

Zbog globalno gledano katastrofalnih rizika koji su sve češći neke države su propisale obaveznost osiguranja imovine od katastrofalnih rizika, što bi moglo da bude rešenje i za Srbiju.

"To može i privremeno da bude, na par godina, posle toga se stekne navika građana da nastave da kupuju polisu, i ti katastrofalni rizici a prvenstveno su to poplave, zemljotresi imaju apsolutno pokriće", rekao je on i dodao da bi u tom slučaju polisa osiguranja bila manje od 10 evra.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

NazaDnoo

Nista,ajde ja vise necu placati odvodnjavanje ali cu se osigurati od poplava,jel moze tako,jeftinine mi dodje??Ajde vidite sa AVeom dal moze tako pa javite narodu da zna....

Горан

..тако је! Држава треба да улаже да до тога не долази, а нарочито тако често. Али, мини хидро електране америчке фирме који заступа "брат" су ипак приоритет, па смо сведоци да цена попрљвке није важна, као ни мука тих људи

🍳

Ma kako da nije , po meni a to je samo moje misljenje iz jednog uskustva , osiguranje em skupo em na kraju kada treba da se isplati dodje procenitelj i urnise vas sa njegovom procenom umanjenom za 50 % u odnosu na realnu 100 % stetu .

special image