• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još 300 miliona dolara kredita Svetske Banke

Srbiji će Svetska banka odobriti dodatnih 300 miliona dolara kredita, kao podršku budžetu u uslovima svetske ekonomske krize, zvanično je danas potvrđeno u Vašingtonu delegaciji Srbije.

Srbiji će Svetska banka odobriti dodatnih 300 miliona dolara kredita, kao podršku budžetu u uslovima svetske ekonomske krize, zvanično je danas potvrđeno u Vašingtonu delegaciji Srbije, na sastanku sa izvršnom direktorkom Svetske banke Ngozi Okonjo - Iweala.

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, koji predvodi srpsku delegaciju na prolećnom zasedanju Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), rekao je da će Svetska banka povećati Srbiji ranije dogovorenu kreditnu liniju od 600 miliona dolara.

"Zvanično je potvrđeno da će nam biti odobreno dodatnih 300 miliona dolara novog kredita, kao podrška Svetske banke za prevazilaženje negativnih efekata svetske ekonomske krize. Novac je namenjen podršci budžetu, što je jako važno, jer na ovaj način osiguravamo stabilnost u ekonomiji i sigurnost za naše građane“, izjavio je Dinkić posle sastanka.

Srbija će od Svetske banke moći da povuče ukupna sredstva u iznosu od 900 miliona dolara, od čega će najveći deo, 450 miliona dolara, biti opredeljen za podršku budžetu Srbije - 300 miliona dolara u ovoj godini i 150 miliona dolara u 2010. godini.

Za izgradnju Koridora 10 na jugu Srbije namenjeno je 388 miliona dolara, dok će ostatak sredstava do 900 miliona dolara, koliko iznosi ukupna podrška Svetske banke Srbiji, biti namenjen za projekte u zdravstvu i lokalnim samoupravama.

Kreditni aranžman za izgradnju Koridora 10 odobriće Bord direktora Svetske banke u junu, kada Srbija može da raspiše i tender za prvu deonicu.

Dogovoreno je da tenderska procedura bude ubrzana, kao i da prvo povlačenje sredstava za izgradnju autoputa bude u poslednjem kvartalu ove godine.

Uslovi pod kojima je Srbija dobila kredit od Svetske banke su 30 godina otplate, sa počekom od pet godina i kamatnom stopom oko 2,5 odsto na godišnjem nivou.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image