• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svinski grip oborio vrednost akcija

Investitori su na evropskom tržištu danas oborili cene akcija, zbog bojazni da bi širenje svinjskog gripa moglo da ima pogubne posledice na turizam, trgovinu i niz drugih vitalno važnih privrednih grana.

Investitori su na evropskom tržištu danas oborili cene akcija, zbog bojazni da bi širenje svinjskog gripa moglo da ima pogubne posledice na turizam, trgovinu i niz drugih vitalno važnih privrednih grana, dok je na deviznim berzama zabeležen skok japanske valute prema dolaru i evru, jer valutni trgovci procenjuju da je u sadašnjim okolnostima ulaganje u japansku novčanu jednicu najbezbednije.

Epidemija svinjskog gripa u Meksiku je već izazvala smrt više od sto ljudi, a zarazna bolest se proširila na SAD, Kanadu, Evropu, Novi Zeland i druge zemlje.

Panevropski indeks akcija najlukrativnijih kontinetalnih kompanija - FTSEurofirst 300 - opao je u kasnoj prepodnevnoj trogivini oko jedan odsto, na 802,04 poena, a tržišni specijalisti u Londonu procenjuju da bi negativne posledice svinjskog gripa na kretanja cena deonica mogle ipak da budu privremene.

Treba, međutim, imati u vidu da su i cene akcija viđenijih kontinetalnih aviotransportnih i turističkih kompanija danas bile u osetnijem padu, između 6,9 i deset odsto, a da je slična tendencija zabeležena i na azijskim berzama, gde su glavni indeksi, u konačnom bilansu, ipak minimalno ojačali u odnosu na kraj prošle sedmice.

Negativan uticaj vesti o širenju svinjskog gripa na evropsko tržište ogledao se i u činjenici da je opala vrednost vodećih nacionalnih indeksa akcija u Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji, u rasponu od 0,6 do jedan odsto.

Akcije velikih naftnih i rudarskih kompanija, kao što su BP, "Rojal dač šel", "Rio tinto", "Angloameriken" i druge, pojeftinile su od 0,8 do 3,5 procenta, a u još osetnijem padu su bile deonice velikih bankarskih organizacija, prenosi agencija Rojters.

Očekuje se da i tehnički pokazatelji poslovanja na njujorškom Volstritu, prilikom današnje početne trgovine, budu niži u proseku oko 1,5 do 1,7 odsto, u odnosu na kraj prošle poslovne sedmice.
Analitičari na valutnim berzama ističu da najveću korist od nervoze nastale zbog epidemije svinjskog gripa za sad imaju investitori koji svoja sredstva drže u jenima.

Jen je, naime, ojačao na 96,58 za dolar, ili 0,6 odsto, odnosno menjao se po kursu od 126,91 za evro, što znači da je prema zajedničkoj valuti 16 članica Evropske unije danas napredovao 1,3 procenta.

Evro je, istovremeno, oslabio 0,8 odsto prema američkom takmacu, na 1,3141 dolar, nakon što je protekle sedmice napredovao u odnosu na "zelenu novčanicu" oko jedan i po odsto, posle signala da se ekonomska klima u zoni evra donekle poboljšala.

Danas je i meksički pezo pretrpeo osetniji udar, jer je oslabio oko tri procenta u odnosu na dolar i menjao se po kursu od 13,73 za američku novčanu jednicu.

Rizici od daljeg širenja svinjskog gripa u Novom Zelandu, a takođe i Australiji, potkopali su tržišnu vrednost valuta te dve zemlje, a novozelandski dolar je, osim toga, bio pod pritiskom i zbog najave da će centralna banka egzotične ostrvske zemlje pribeći ove sedmice novom kresanju vlastite bazne kamate, na rekordnih niskih 2,5 odsto.
Finansijski eksperti na londonskoj deviznoj berzi ukazuju da se na de
viznim berzama sada sa najvećom pažnjom iščekuje sledeći sastanak rukovodstva Evropske centralne banke (ECB) 7. maja u Frankfurtu.

Čelnici ECB bi tada trebalo, kako se očekuje, da objave novo sniženje bazne bančine kamatne stope, za četvrt procenta , na svega jedan odsto, ali je za sad nejasno u kolikoj meri će se to odraziti na berzanski položaj evra.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image