• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

12 MILIJARDI $: Bajer plaća da zakopa trovanje Monsanta

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor Tanjug

Nemački hemijsko-farmakološki gigant pristao je da plati 12 milijardi dolara odštete kako bi zatvorio sve tekuće i sprečio buduće tužbe koje je preuzeo kupovinom američke firme Monsanto, po zlu čuvene zbog svog herbicida i GMO semena.

Dogovor je napravljen za više od 95.000 tužbi (od aktuelnuh 125.000) zbog "roundapa", herbicida za koji se veruje da izaziva kancer, a koji se naveliko koristi kod GMO useva, posebno soje, u SAD.

Bajer planira da potroši 11 milijardi dolara na sudsko poravnanje zbog herbicida, 820 miliona dolara za toksično zagađenje luka i skladišta sa PCB (polyćlorinated biphenyl) a 400 miliona dolara daće farmerima čije su useve zagadili sa "dikamba" herbicidom.

Možda će vas zanimati

Ovim dogovorom Bajer, koji takođe ima svoje sporne herbicide koje slobodno koristi u Evropi, će rešiti probleme koje je dobio uz kupovinu zlokobnog Monsanta 2018. godine, vrednu 63 milijarde dolara.

Do sporazuma, naravno, nije došlo tek tako, prethodile su mu teške borbe na sudu, koje su Bajer koštale izbrisanih desetina milijardi dolara na berzanskom tržištu.

Sebastian Brej, analitičar u Berenbergu, kaže da jedogovori prijatno iznenadio investitore, i da se njime podvlači crta pod neprijatnu dvogdišnju sagu.

Po sporazumu o poravnanju, Bajer mora da napravi fond od 1,25 milijardi dolara iz kojeg žće se pokrivati eventualne buduće parnice zbog "roundapa" ali i za finansijsku podršku ljudima kojima je taj herbicid izazvao dobijanje kancera.

Takođe, Bajer će morati da finansira i istraživanja da li je glifosat (glyphosate), aktivni sastojak "roundapa", karcinogen, kao što se smatra.

Ali, ne mala pobeda za Bajer je što može da nastavi da prodaje "roundap" farmerima i domaćinstvima u SAD, i to bez posebnog upozorenja na opasnosti na deklaraciji.

Bivši korisnici "roundapa" okrivljuju glifosat za dobijanje non-hodžkins limfoma i druge kancere. Kompanija negira da je on kancerogen, što podržava i nadležna vladina agencija za životnu sredinu – EPA.

EVROPA SE PRIKLONILA BAJERU

Evropska unija je krajem novembra 2017. godine okončala višemesečnu dramu u kojoj su učešće uzeli ekolozi i lekari protiv hemijskih konglomerata. Kontroverzni sastojak herbicida - glifosat - će na teritoriju EU moći da se upotrebljava i narednih pet godina.

Za ovakvu odluku je glasalo 18 od 28 članica EU.

Glifosat je najrasprostranjeniji herbicid, efikasno sredstvo za uništenje korova. Tada su ga proizvodili, između ostalih, dve najveće agro-hemijske kompanije u svetu, američki Monsanto i ne tako prokazani ali jednako kotroverzan nemački Bajer. Sada je to ista firma, a njenom spajanju je upravo prethodila ova odluka, bez koje je (odnosno bez evropskog tržišta), pitanje da li bi do njega došlo.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (u sastavu Svetske zdravstvene organizacije pri Ujedinjenim nacijama), objavila je zaključak da glifosat "najverovatnije izaziva rak" kod ljudi i šteti životnoj sredini.

Međutim, to nije bilo dovoljno da evropski regulatori ne produže raniju dozvolu upotrebe glifosata u EU, i time kumuju praktično već obavljenom velikom spajanju Monsanta i Bajera u jednog (a uskoro potencijalno i jedinog) globalnog proizvođača semena, herbicida...

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaa

Dikambu i Glifosat pod različitim imenima pakuju i svi domaći proizvođači sredstava za zaštitu bilja kao i još nekoliko desetina hiljada stranih firmi tako da je bez veze u tom kontekstu spominjati samo Bayer i Monsanto.

special image