• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko hoće da radi s državom MORA U RED PRED ŠALTER

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor Tanjug

U vreme sveopšte vike o digitalizaciji ovih dana ogromne su gužve ispred Višeg suda u Beogradu, gde predstavnici firmi satima čekaju u redu da bi – mogli da rade sa dražvom.

Pravna lica i preduzetnici, naime, treba do 1. jula da se usklade sa novim Zakonom o javnim nabavkama i da Agenciji za privredne registre dostave dokumentaciju o upisu u Registar ponuđača, pa tako i uverenje da nisu osuđivani.

Ukoliko ne dostave dokumentaciju, biće brisani iz Registra ponuđača po službenoj dužnosti.

Možda će vas zanimati

Zbog toga firme sada dnevno podnesu Višem sudu u Beogradu više od 1.500 zahteva za dobijanje uverenja da nisu osuđivani. Zatrpani sud je morao da zbog gužvi, između ostalog, produži radno vreme prijemnog šaltera, tako da se zahtevi za dobijanje uverenja primaju od 8:00 do 15:30, a uverenja se mogu preuzeti od 12:00 do 15:30.

U tom sudu navode da su na sajtu pružili detaljno uputstvo građanima da "zahtev mogu podneti i poštom", dok telefonskim i elektronskim putem svakodnevno daju informacije građanima o postupku podnošenja zahteva i izdavanja uverenja.

O potpunom završavanju posla "onlajn" nema uputstava, iako je navodno za usluga, bar kod Prvog osnovnog suda u Beogradu, ta usluga moguća od 2011. godine.

Pred istek roka stvorile su se gužve ispred Palate pravde, a u Višem sudu u Beogradu navode za Tanjug da je tome doprinela i primena mera zadravstvene zaštite zbog virusa korona.

Viši sud u Beogradu je, kažu, preduzeo sve potrebne mere kako bi organizovao nesmetano funkcionisanje i obezbedio je sve potrebne kadrovske i tehničke uslove kako bi se ubrzao rad.

Na pitanje da li će eventualno biti produžen rok za dostavljanje uverenja APR-u, u Ministarstvu finansija su juče za Tanjug rekli da se traženo uverenje može dostaviti APR-u i nakon 1. jula.

Napominju da pravna lica mogu ili da se do 1. jula usklade sa odredbama novog zakona u cilju zadržavanja statusa registrovanog ponuđača, ili da se nakon 1. jula i brisanja iz Registra ponuđača ponovo u njega upišu.

U APR za Tanjug su juče objasnili da će svi zahtevi koji stignu do 1. jula biti uzeti u rad i po njima će APR postupiti, a ukoliko je dokumentacija u konkretnom slučaju nepotpuna, ponuđači će dobiti obaveštenje o tome i propisan rok za postupanje po tom zahtevu koji iznosi osam dana u kojem treba da dopune dokumentaciju.

Ponuđači koji se ne usklade sa novim zakonom, kažu u APR-u, biće brisani iz Registra po službenoj dužnosti, ali oni odmah nakon toga mogu podneti zahtev, odnosno registracionu prijavu za ponovni upis u Registar ponuđača u skladu sa propisima koji važe za upis pravnih lica i preduzetnika u Registar.

Pravna lica i preduzetnici u postupku upisa u Registar ponuđača u obavezi da APR-u dostave uverenje nadležnih sudova kojim dokazuju da su neosuđivani, kao i uverenje nadležnih poreskih organa o nepostojanju dospelih, a neizmirenih poreskih obaveza.

Postupak usklađivanja pravnih lica i preduzetnika sa novim Zakonom o javnim nabavkama APR je pokrenula od 1. marta.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Fuj sns bot

Za Brnabicka nije pohvalila digitalizaciju najbolju u Evropi, bolju i od Nemacke. Sta stajanje u redi za papir? Jadni smo li. Kukala nam majka.

special image