• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radovi na jugu Koridora 10 u oktobru

Ministarka za Nacionalni investicioni plan izjavila je da je potpuno izvesno da će početkom maja biti završen ugovor o kreditu Svetske banke da bi radovi na delu Koridora 10 na jugu Srbije trebalo da počnu u oktobru.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović izjavila je da je potpuno izvesno da će tehnička misija Svetske banke početkom maja završiti sve tehničke detalje oko ugovora o dobijanju 388 miliona dolara za izgradnju dela Koridora 10 na jugu Srbije.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić je u skladu sa ekomskom krizom i ekonomskom situacijom u zemlji insistirao na skraćenju tenderskih procedura i prekvalifikacioniog postupka, rekla je Kalanovićeva i dodala da, bi, ako sve bude u redu, početkom jula mogao da bude raspisan tender, a već u oktobru da krenu radovi.

Ona je u izjavila novinarima da je budžet NIP-a sa 20,5 milijardi dinara, sveden na 12,9 milijardi i da je jasno da će smanjenje sredstava uticati na "izbacivanje nekih projekata".

"Ove godine neće biti ugroženi projekti za Koridor 10, na severnom kraku od Horgoša do Novog Sada, ali neće biti smanjen ni projekat razvoja 40 najugroženijih opština u Srbiji, za šta će biti potrošeno oko dve milijardi dinara", rekla je Kalanovićeva.

Ministarka je navela da će iz NIP-a biti izdvojeno 2,2 milijarde dinara za izgradnju Koridoru 10, ali ne i za eksproprijaciju zemljišta.

Predviđeno je da se izdvoji 31,5 milion dinara iz Interventnog fonda za završetak glavnog projekta, a to je izgrdnja dvadeset kilometara od Horgoša do Novog Sada.

"Završena su dva tendera, od kojih je jedan za projektovanje. Juče je napravljen uvid u to koje su ponude kompletne i koja je dokumentacija validna", navela je ona.

Ministarka je naglasila da rebalansom budžeta ne bi trebalo da budu ugroženi projekti u manje razvijenim opštinama u Srbiji.

"Ove godine neće biti ugroženi projekti za Koridor 10, na severnom kraku, od Horgoša do Novog Sada, ali neće biti smanjen ni projekat razvoja 40 najugroženijih opština u Srbiji za šta će biti potrošeno oko dve milijardi dinara", rekla je Kalanovićeva.

Ona je dodala da će biti smanjena sredstva za razvijenije opštine, odnosno one koje spadaju u prvu i drugu grupu po stepenu ekonomskog razvoja i koje će moći na neki druge načine, putem zajmova ili podrške Evropske investicione banke realizuju svoje projekte.

Na pitanje da li postoji realna mogućnost da lokalne samouprave emituju obveznice i na taj način prikupe neophodna budžetska sredstva ministarka je navela "da to jeste jedan od načina da se naprave budžeti za veće infrastrukturne projekte".

"Budžet nije veliki da zadovolji sve potrebe koje imamo. Obveznice gde opština obezbeđuje svoja sredstava kroz zaduženje su takođe neophodne i tada može da se razmišlja i o projektima vrednim nekoliko stotina miliona dinara", kazala je Kalanović i dodala da je moguće da te obveznice zažive do kraja godine.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image