• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inflacija od početka godine sedam odsto

Inflacija u aprilu u Srbiji, merena indeksom cena na malo, bila je 1,1 odsto, a od početka godine dostigla je sedam odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Inflacija u aprilu u Srbiji, merena indeksom cena na malo, bila je 1,1 odsto, a od početka godine dostigla je sedam odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Međugodišnja inflacija u aprilu dostigla je 10 odsto, navedeno je u saopštenju.

Troškovi života u Srbiji u aprilu povećani su za jedan odsto, dok su u odnosu na april prošle godine veći 8,2 odsto, a od početka godine za 5,2 odsto.

Cene robe u aprilu povećane su za 1,1 odsto, a usluga za 1,3 odsto.Poljoprivredni proizvodi poskupeli su za tri odsto, a na formiranje tog indeksa uticalo je sezonsko pomeranje cena povrća, dok su cene voća, jaja i ribe relativno mirovale.

Industrijsko-prehrambeni proizvodi u proseku su poskupeli za 0,1 odsto, a cene pića u proseku su ostale na prošlomesečnom nivou, kao i duvana.

Industrijsko-neprehrambeni proizvodi u proseku su skuplji za 1,7 odsto, a u toj grupi proizvoda zabeležen je rast cena lekova i derivata nafte, dok su cene ostalih proizvoda mirovale.

Usluge su u proseku poskupele za 1,3 odsto, zbog povećanja cena komunalnih usluga u nekim gradovima i TV pretplate.

Industrijska proizvodnja u Srbiji u martu manja je za 14,2 odsto nego u martu 2008. godine, a 12,2 odsto manja od proseka 2008. godine, saopštio je zavod za statistiku.

U prva tri meseca ove godine industrijska proizvodnja manja je za 16,9 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Prerađivačka industrija je u odnosu na mart prošle godine zabeležila pad od 20,2 odsto, vađenje ruda i kamena pad od 3,2 odsto, a proizvodnja i distribucija električne energije, gasa i vode rast od 6,1 odsto.

Posmatrano po namenskim grupama, pad proizvodnje zabeležen je kod intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 33,1 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 25,4 odsto, kapitalnih proizvoda, za 24 odsto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 6,8 odsto. Rast je zabeležen u proizvodnji energije -za 3,5 odsto.

Obim industrijske proizvodnje u martu 2009. godine u odnosu na mart prošle godine zabeležio je pad kod 22 oblasti, čije učešće u strukturi industrijske proizvodnje je 75 odsto, a rast kod sedam oblasti, čije je učešće 25 odsto.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u martu imale su proizvodnja osnovnih metala, hemikalija i hemijskih proizvoda, prehrambenih proizvoda i motornih vozila i prikolica.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u prva tri meseca 2009. godine u odnosu na isti period prethodne godine imale su proizvodnja osnovnih metala, prehrambenih proizvoda, hemikalija i hemijskih proizvoda i proizvoda od nemetalnih minerala.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za mart, u odnosu na prosek 2008. godine, za industriju ukupno, pokazuje da je ostvaren pad od 11,6 odsto, a za prerađivačku industriju pad od 16,8 odsto.

Taj indeks industrijske proizvodnje za mart u odnosu na februar pokazuje da je ostvaren rast industrijske proizvodnje od 1,5 odsto, a kod prerađivačke industrije zabeležen je pad od 0,7 odsto.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image