• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Skakati" sa posla na posao-dobro ili loše?

Da li je česta promena posla fleksibilnost radi daljeg uspona i usavršavanja ili loša navika i usporavanje? Veliki broj radnih mesta u CV-ju, za kratko vreme,

Da li je česta promena posla fleksibilnost radi daljeg uspona i usavršavanja ili loša navika i usporavanje?
Veliki broj radnih mesta u CV-ju, za kratko vreme, svakako ostavlja utisak kod svakog poslodavca i postavlja pitanje - zašto?

Promene nisu uvek loše, niti one uvek garantuju loš kvalitet radnika čiji je ovo slučaj, ali neminovno se postavlja pitanje koliko je neko kvalitetan radnik ako nema garanciju stabilnosti i postojanosti iza sebe, prenosi "Infostud.com."

Ovo ne znači da ne smete da menjate posao, promene su nekad neophodne i dobre, ali ako se neke stvari u vašem životu stalno ponavljaju, poput stalnog menjanja posla, pa još ako se i razlozi promene posla manje-više ponavljaju, sigurno je da to ima neke veze i sa vama samima. Razmislite koji su razlozi tih promena, da li je to dobro za vas ili nije i na koji način vi utičete na to i kako možete da menjate svoj život. Preterivanja na bilo koju stranu svakako nisu dobra.

Nekada je promena i neophodna jer kroz rad zapravo upoznajemo i sebe i vidimo šta nam bolje leži, što je čest slučaj ako ste još sasvim mladi, na početku karijere i prosto još niste sigurni koji je idealan posao za vas.

Međutim, ako iza sebe imate već solidan period radnog staža a i dalje menjate posao jer niste sigurni čime želite da se bavite ili vam to i nije tako bitno, poslodavac može opravdano da se zapita koliko će vas držati i taj sledeći posao i da li može da se osloni na vas.

Želja za usvršavanjem i napredovanjem mogu biti sasvim legitimni razlozi za promenu posla, ako vam kod sadašnjeg poslodavca to nije omogućemo ili u drugoj firmi postoji mogućnost da brže napredujete.

Sa druge strane, ako jako često menjate posao i to obrazlažete ovim razlozima. Vaš potencijalni budući poslodavac može da postavi pitanje da li ste na dosadašnje poslove umeli da gledate dugoročno i da možda date priliku i vremena prethodnim firmama da vas bolje upoznaju i da osete rezultate vašeg rada na duži period. Ili ste prosto nestrpljivi i na posao gledate kratkoročno i samo u sklopu sopstvenih interesa..

Opet sasvim logična stvar - veća plata i beneficije na poslu su često povezane sa napredovanjem, pa u tom smislu povezane i sa prethodnom stavkom ovog teksta.
Međutim i ovde važi pitanje da li ste boravak na prethodnim poslovima, ako ste ih često menjali, gledali kao dugoročnu investiciju ili samo prelazite „sa cveta na cvet", čim naiđe malo zanimljivija ponuda.

Niko ne bi trebalo da vam zameri ako menjate posao zbog osetno boljih uslova rada, ali ako svaki čas prelazite u drugu firmu zbog malih povećanja plate ili relativno sitnih beneficija, onda ostavljate utisak osobe koja ne ume da gleda dugoročno. Ili osobe koja je uvek nezadovoljna.

Ukoliko imate problema u odnosima sa kolegama ili sa šefom ili su prosto radna atmosfera i način poslovanja firme “nakrivo nasađeni" ili firma ne ispunjava svoje obaveze prema zaposlenima, možda je zaista vreme da promenite taj posao.

Međutim, ako stalno imamo problema u odnosima sa ljudima, sigurno je da je manji ili veći deo problema i u nama samima jer za svađu je uvek potrebno dvoje. A za rešavanje toga je uvek bolje da krenemo od nas samih i da radimo na sebi jer druge ljude teško da ćemo promeniti.

Ukoliko je firma u takvoj krizi da su uslovi rada nepodnošljivi, ne vidite svetlo na kraju tunela a vi možda i imate ponudu za bolji posao od tog, može biti sasvim logično da promenite posao.
Sa druge strane, ako imate naviku da napuštate firmu na prvi signal krize i to se ponavlja od posla do posla, vaš potencijalni sledeći poslodavac će se sa pravom zapitati da li ste vi osoba na koju može da se osloni.
Sve u svemu, na promenu posla morate biti spremni ali morate biti i sigurni u pravilnost odluke da je potrebno da promenite posao. A ako mislite da je ta odluka pravilna, iskoristite vreme „između poslova" što bolje možete - preklapajte ih ako možete, a ako ne možete, onda koristite menjanje poslova da tranziciju ka željenoj poziciji napravite što manje rizičnom.

Međutim, ovo ne treba da bude ohrabrenje da menjate poslove bez potrebe, bežeći od problema koji su možda u krajnjoj liniji rešivi.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image