• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Netačno da je Vlada raskinula koncesiju"

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je netačna informacija koja se pojavila u javnosti da je Vlada Srbije raskinula ugovor o koncesiji s kompanijom Alpina-Por za auto-put Horgoš-Požega.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je netačna informacija koja se pojavila u javnosti da je Vlada Srbije raskinula ugovor o koncesiji s kompanijom Alpina-Por za auto-put Horgoš-Požega.

"Oni su bili u obavezi da do 31. decembra (2008) obezbede finansijsku konstrukciju za izgradnju auto-puta i to nisu učinili", rekao je Cvetković novinarima u Sevojnu.

On je kazao da je vlada čekala do isteka tog roka i da je u međuvremenu dobila dopis u kome je koncesionar naveo da raskida ugovor.

Primijer je rekao da vlada zvanično nije obaveštena o pokretanju postupka (međunarodne) arbitraže, ali je dodao da ga zanima zašto Aplina-Por pokreće taj postupak s obzirom da sam nije ispunio obaveze.

Kompanija Sever-jug autoput, koju je u Srbiji osnovao konzorcijum Alpina-Por, objavila je u ponedeljak, 4. maja, da je pred Međunarodnom trgovinskom komorom (MTK) u Parizu podnet zahtev za arbitražu protiv Vlade Srbije, a u vezi sa sporom o izgradnji auto-puta Horgoš-Požega.

Koncesionar traži obeštećenje koje je preliminarno procenjeno na 71 milion evra.

Ugovor o koncesiji za auto-put Horgoš-Požega je u martu 2007. potpisala Vlada Srbije u kojoj je premijer bio Vojislav Koštunica.

Koncesionar do predviđenog roka nije ispunio ugovorene obaveze, pa je Vlada Srbije premijera Mirka Cvetkovića u februaru ove godine objavila da ugovor o koncesiji ne može da se primenjuje i dala nalog da se naplati bankarska garancija od 10 miliona evra.

Ranije je vrednost koncesije za auto-put Horgoš-Požega procenjena na oko 1,5 milijardi evra.

Koncesija je trebalo da se izda na 25 godina, a obuhvatala je izgradnju leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda, i projektovanje i izgradnju autoputa Beograd-Požega, dužine 148 kilometara.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image