• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Južni tok kroz Srbiju - 400 kilometara

Nema govora da će gasovod samo okrznuti Srbiju kod Rumunije, tvrdi izvor "Politike" koji učestvuje u pregovorima s Rusijom.

"Gasprom" i "Srbijagas" bi trebalo da potpišu ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća za gradnju gasovoda Južni tok do 15. maja, piše "Politika".

Njime je predviđeno da sedište srpsko-ruske firme bude u Švajcarskoj i da će novo mešovito preduzeće da počne sa izradom studije izvodljivosti o isplativosti celog posla.

Posle toga nova firma bi trebalo da krene u projektovanje, nabavku opreme i izgradnju gasovoda.

Plan je da se otvori predstavništvo ove firme u Srbiji sa licencom za transport ruskog gasa kada počne eksploatacija gasovoda.

Ruska strana u ovom času, kako je potvrđeno i prilikom nedavnog susreta predstavnika "Srbijagasa" i "Gasproma" u Rusiji, pravi proračune za gradnju gasovoda uzimajući u obzir trasu onako kako je Srbija i očekivala – da cevi u Srbiju uđu iz Bugarske, a završe u Mađarskoj.

"Politikin" izvor tvrdi da će trasa gasovoda preko Srbije da bude duga oko 400 kilometara, a kapacitet veći do 10 milijardi kubika, odnosno da nisu tačne priče da će gasovod samo okrznuti Srbiju kod Rumunije.

Ovaj izvor dodaje da je reč o magistralnom gasovodu.

Rusija je odustala od zahteva za korišćenje dela postojeće mreže za gas u Bugarskoj, zbog protivljenja Sofije da se odrekne bilo kog udela u svojim gasovodima, tako da će "Gasprom" biti vlasnik 50 odsto u novom gasovodu, koji će se graditi ispod Crnog mora i oko Ukrajine.

(MONDO, mapa: Politika)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image