• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Markijone šef "Krajslera"

Izvršni direktor "Fijata" Serđo Markijone planira da preuzme rukovodeću funkciju u "Krajsleru", nakon što posrnuli američki auto-gigant izađe iz stečajnog postupka, prenela je agencija Blumberg.

Izvršni direktor "Fijata" Serđo Markijone planira da preuzme rukovodeću funkciju u "Krajsleru", nakon što posrnuli američki auto-gigant izađe iz stečajnog postupka, prenela je agencija Blumberg.

"Krajsler je na dobrom putu da izađe iz procesa sudske zaštite od bankrota za 60 dana," izjavio zvanični predstavnik kompanije i potvrdio da će izvršni direktor "Fijata" posle toga postati šef "Krajslera".

O toj ideji razgovaralo se na sastanku sa predstavnicima američkog ministarstva finansija, preneo je taj izvor.

Bankrotirani "Krajsler" je i formalno obezbedio put za udruživanje sa "Fijatom", izjavio je kasnije u sredu izvršni direktor kompanije Robert Nardeli, nakon što je američki Stečajni sud podržao planove kompanije da proda praktično celokupnu imovinu. To je neophodan korak na putu udruživanja sa italijanskom firmom.

"Krajsler" je objavio stečaj u prošli četvrtak i ima 30-dnevnu zaštitu od poverilaca, podsećaju agencije.

"Fijat" će u početku imati udeo od 20 odsto u novom "Krajsleru", u zamenu za isporuku tehnologije manjih automobila bez ulaganja svežeg novca, a uskoro bi taj udeo mogao da poraste na 35 procenata.

Nekadašnji "gigant iz Detroita", koji je u poslednje vreme poslovao uz pomoć četiri milijarde vrednog kredita američke vlade, nije prošle sedmice uspeo da postigne dogovor sa svim kreditorima o restrukturisanju dugova, pa je bio primoran da zatraži sudsku zaštitu od poverilaca.

"Njujork tajms" piše da i drugi auto-velikan "Dženeral motors" (GM) namerava da obezbedi deo učešća u "Fijatu", u zamenu za preuzimanje evropskih i latino-američkih poslova GM.

Markijone je izjavio da je spreman da ponudi 10 odsto akcija "Fijata" kompaniji GM, piše list pozivajući se na izvor blizak pregovorima. Isti izor, međutim, navodi da GM traži najmanje 30 odsto auto grupacije "Fijata", prenosi Rojters.

"Fijat", koji se složio da preuzme akcije u "Krajsleru", želi da udruži njegove poslove u autoindustriji sa evropskom filijalom GM-a, u okviru koje posluju "Opel" i "Saab."

U Deteroitu, srcu američke autoindustrije, u međuvremenu je saopšteno da će GM na nekoliko sedmica privremeno zatvoriti kompletno ili delimično 23 pogona u kojima se izrađuju motori, prenosni sistemi i delovi za automobile u SAD, pošto će biti obustavljen rad i u fabrikama za izradu automobila, izveštavaju agencije.

GM je pre dve nedelje objavio da će na 11 sedmica zatvoriti do 13 fabrika za izradu vozila. Najnovijim obustavljanjem rada u 23 pogona biće ugroženo dodatnih 18.000 radnika. GM preživljava sa 15,4 miliajrde dolara vladinih kredita i do 1. juna mora da pripremi plan izlaska iz krize ili ga očekuje ista sudbina kao "Krajsler" - ulazak u stečajni postupak.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image