• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojene nove mere za podršku privredi

Vlada Srbije usvojila je nove stimulativne mere za podršku privredi u vrednosti od oko 180 milijardi dinara koje će se primenjivati od 18.maja ove godine, a i privremeno je odustala od multilateralne kompenzacije kojom bi se prekinuo lanac dugovanja.

Vlada Srbije usvojila je danas nove stimulativne mere za podršku privredi u vrednosti od oko 180 milijardi dinara koje će se primenjivati od 18.maja ove godine, kazao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

On je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade kazao da te mere uključuju dodatnih 40 milijardi dinara kredita za likvidnost preduzeća, tako da će ukupan iznos pozajmica privredi biti povećan na oko 180 milijardi dinara, odnosno oko dve milijarde evra.

Pozajmice će se odobravati po dvostruko nižim kamatnim stopama koje će iznositi tri odsto godišnje na kredite za likvidnost sa deviznom klauzulom, a uvedeni su i dinarski krediti za likvidnost sa godišnjom kamatnom stopom od 10,5 odsto, naveo je Dinkić.

Prema njegovim rečima, udvostručen je iznos kredita za izvoznike, a biće odobravani i povoljniji potrošački krediti za nabavku građevinskog materijala.

Dinkić je naglasio da je i dalje uslov za odobravanje kredita za likvidnost i investicije da njihovi korisnici ne smanjuju broj zaposlenih.

Ukupni stimulativni paket Vlade Srbije za privredu uključuje kredite za likvidnost u ukupnom iznosu od 80 milijadi dinara, od čega četiri milijarde daje držzava i kredite za investicije u vrednosti 17 milijardi dinara, gde je udeo države pet milijardi dinara.

Iz Fonda za razvoj biće odobreni povoljni krediti u iznosu od 18 milijardi dinara, a iz inostranih kreditnih linija biće obezbeđeno 45 milijardi dinara za finansiranje privrede.

Za potrošačke kredite predviđena je jedna milijarda dinara iz budžeta, a banke će za te namene izdvojiti 20 milijardi dinara.

Dodatne mere za poboljšanje likvidnosti privrede, kako je rekao Dinkić, su redovno servisiranje javnih rashoda posle rebalansa budžeta, kao i izmirenje svih dugovanja budžeta do kraja juna.

Dosadašnje mere Vlade su dale efekat, istakao je Dinkić i dodao da je u martu zaustavljen pad proizvodnje i izvoza, a čak je povećan izvoz poljoprivrednih proizvoda.

"Po prvi put imamo pozitivna dešavanja u privrdi, ali to ne znači kraj krize već početak njenog kraja", naglasio je Dinkić.

On je dodao da su u najavi novi izvozni poslovi, kao i da će biti upaljena jedna peć u smederevskoj železari.

Do sada su, prema njegovim rečima, odobreni krediti uz subvencije države u iznosu od 282,6 miliona evra, od čega je najviše za likvidnost preduzeća - 268 miliona evra. Banke su dobile zahteve za kredite u vrednosti 626,2 milioan evra, a najveći deo se odnosi na kredite za likvidnost -572 miliona evra.

Vlada odustala od reprogramiranja dugova

Vlada Srbije privremeno je odustala od multilateralne kompenzacije kojom bi se prekinuo lanac dugovanja, izjavio je danas Mlađan Dinkić.

On je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade kazao da je procenjeno da takva mera sada ne bi dala rezultat i ne bi značila povećanje privredne aktvnosti.

Dinkić je istakao da je dat nalog trezoru da redovno izmiruje sve obaveze direktnih i indirektnih budžetskih korisnika, a da se neizmirene obaveze budžeta Srbije izmire do kraja juna ove godine.

Dat je nalog javnim prduzećima da naprave analizu svojih dugova i potraživanja, rekao je on navodeći da se procenjuje da su potraživanja veća od dugova.

Novim zakonom o stečaju, koji je u fazi javne rasprave, dodao je ministar, biće predviđeno da preduzeća čiji je račun u blokadi dužoj od dve godine idu u stečaj.

Dinkić je rekao da su netačni podaci da su računi 60.000 firmi u Srbiji u blokadi, jer se kako je istakao, od tog broja 20.000 odnosi na firme, a ostalo su udruženja i preduzetničke radnje.

"Od 20.000 firmi koje su u blokadi njih 16.300 ima račun u blokadi više od dve godine", naveo je on.

Dinkić je kazao i da se razmatra i mogućnost prinudne naplate potraživanja dobavljača od trgovinskih lanaca.

"Ubedljivo najvećni lanac dugovanja je u trgovini i iznosi oko 600 miliona evra. Postoje dve mogućnosti, da sami trgovinski lanci smanje dugovanja prema dobavljačima ili da ih država primora", istakao je.

Dinkić je naveo da će "čekati još neko vreme" i ocenio da je optimalan rok za naplatu isporučene robe 90 dana.

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić je istakao da su spremne mere uz odovarajuće sankcije ukoliko ne dođe do isplate dugovanja.

Dinkić rekao je danas da Vlada nema rezervni plan za izlazak zemlje iz ekonomske krize, osim stimulativnih mera za privredu koje već primenjuje.

"Neće biti novih poreza ako mere koje primenjujemo ne daju očekivane rezultate, već će se tražiti dodatna sredstva za podsticaj privredi i ulaganja u infrastrukturu", kazao je on na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade Srbije.

Dinkić je istakao da za zemlju stepena ekonomskog razvoja kao Srbija nema drugog načina za ublažavanje negativnih efekata svetske ekonomske krize osim da podstiče proizvodnju, potrošnju domaće robe i ulaže u velike infrastrukturne projekte.

Na pitanje novinara kome građani Srbije mogu da veruju kada je ministarska finansija Dijana Dragutinović najavila da će biti povecahni porezi ako sadašnje mere ne daju očekivani rezultat Dinkić je rekao "verujte meni u ovom slučaju".



(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image