• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveće trgovine - najveći dužnici

Nezadovoljni proizvođači ne žele da upiru prstom u trgovce niti da u javnost iznose podatke o potraživanjima i dugovanjima

Trgovački rafovi pune se pojedinim artiklima u proseku četiri puta mesečno. Za 180 dana, koliko dobavljači u ovom trenutku čekaju novac, trgovci zaradu obrnu više od 20 puta, piše "Politika".

Ovim svežim, beskamatnim sredstvima pojedini maloprodavci pokrivaju druge dugove ili ga koriste za investicije, a proizvođači propadaju nemoćni da iskamče svoj novac i plate svoje već nagomilane račune.

Ovako proizvođači ocenjuju trenutno stanje na tržištu i potvrđuju da je potpuno neizvesno kada će i kako izaći iz nelikvidnosti i kako će nastaviti da proizvode.

Iako nezadovoljni, mnogi koje su novinari "Politike" kontaktirali ne žele da upiru prstom u najveće dužnike, niti da otkrivaju iznose dugovanja i potraživanja.

Da li je reč o prećutnom dogovoru ili ne, tek malo je onih koji su spremni da podele ove podatke sa javnošću.

Potraživanja kompanije "Nektar" iznose milijardu dinara, polovina je dospelih.

"Nektar u ovom trenutku nema dugovanja van rokova. Potraživanja su problem, jer je za naplatu dospelo više od 500 miliona dinara, a novca nema. Oko 20 odsto nam duguje najveći kupac - "Delta Maksi", dok su najredovnije platiše "Merkator-S", "Metro" i "Dis", kaže Bojan Radun, direktor "Nektara".

On napominje da su pregovori sa trgovcima o vraćanju dugova stalni i da nema razloga da im ne veruje.

"Činjenica je da trgovcima nisu refinansirani neki krediti i da su novac nadoknadili sredstvima dobavljača. To nije korektno, ali je najjeftinije", objašnjava Radun.

Na pitanje da li se u pregovorima pominje mogućnost kompenzacija, on kaže u njihovom slučaju ne, jer su sirovine koje koriste u proizvodnji specifične.

U "Dunav hrana grupi" su potvrdili da imaju i dugovanja i potraživanja i da je prisutan problem nelikvidnosti, ali da oni ne žele da iznose podatke sa konkretnim brojkama.

Trgovci sa druge strane različito komentarišu okolnosti u lancu od proizvodnje do krajnjeg kupca. Dragan Filipović, direktor "Delta Maksi grupe", kaže da su, u zavisnosti od robne grupe, rokovi plaćanja dobavljačima od 30 do 120 dana.

"Roba koja ima brz obrt, kao što su hleb, mleko, novine ili cigarete plaća se u kraćim vremenskim intervalima, a roba sa sporijim obrtom, koja se duže zadržava na policama maloprodajnih objekata, nešto kasnije.

Rokovi plaćanja koji su dogovoreni sa dobavljačima na snazi su poslednjih deset godina i čak su sada kraći nego što je to bio slučaj ranije.

Treba istaći da "Delta Maksi" većinu robe prodaje svojim kupcima na odloženo plaćanje i do 90 dana, tako da se ti rokovi poklapaju sa rokovima plaćanja ka dobavljačima", kaže Filipović.

On naglašava da je na tržištu velika nelikvidnost i veći je pritisak za plaćanje na sisteme kao što je "Delta Maksi", jer je u pitanju jak i stabilan finansijski sistem koji uliva sigurnost i u saradnji sa svojim dobavljačima.

"Ako i dođe do kašnjenja, to dobija drugu konotaciju jer mnogi drugi sistemi danas ne samo da ne plaćaju redovno svoje obaveze, nego i propadaju, a samim tim obaveza postaje gubitak.

Osim toga, "Delta Maksi" kod svojih dobavljača učestvuje sa 20 odsto njihove ukupne prodaje, a taj podatak jasno ukazuje da ne može biti reči o bilo kakvom ugrožavanju njihovog poslovanja", zaključuje on.

Sastavni deo zvaničnog ugovora sa dobavljačima koji je na snazi poslednjih godina, prema njegovim rečima, ima tačku u kojoj je moguće izvršiti i kompenzaciju za nastali dug, ali samo ako su oba partnera saglasna.

U dogovoru sa dobavljačima može im tako obezbediti pre svega određene sirovine u zamenu za obavezu plaćanja, po ceni i kvalitetu koji je prihvatljiv.

"Taj iznos do sada nije prelazio 15 odsto ukupnih obaveza i nastavićemo da ga sprovodimo", kaže on.

U sistemu "Merkator-S" kažu da bi bilo korektno da država jasno kaže koji trgovci duguju, jer nisu svi dužnici .

"Mi nemamo dospelog, a neizmirenog duga. Valute su od sedam do 120 dana i ti rokovi se ne probijaju. "Merkator-S" izmiruje svoje obaveze na vreme. Mi imamo dužnike u veleprodajama, ali je i to u prihvatljivim okvirima", kaže Stanka Čurović, direktor "Merkatora-S".

Hrvatska "Idea", kako je rečeno, ne iznosi podatke o dugovanjima i potraživanjima u javnost, pa to nisu učinili ni ovog puta, piše "Politika".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image