• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVE MERE Vlade: Država daje 560 miliona evra za plate i oporavak privrede

 Danijela Pašić
Autor Danijela Pašić

Srbija se suočava sa korona krizom novim ekonomskim merama koje Vlada Srbije danas donosi, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je u obraćanju javnosti rekao da očekuje će do kraja godine, pre kraja novembra ili imati vakcinu na raspolaganju koja bi nam rešila sve probleme, ali da je do tada Vlada preuzela važne mere, a danas uvodi i nove.

"Verujem da ćemo imati ubedljivo najbolji rast u Evropi - oko nule, a mnoge zemlje će ići na minus 10 i 12, i to će nam dati ogroman zamajac za period koji dolazi", rekao je Vučić.

Možda će vas zanimati

On je naveo da novi paket mera podrazumeva moratorijum na plaćanje kredita kod banaka još dva meseca, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa što je oko 30 milijardi dinara novih troškova za republički budžet.

U paketu su i direktna davanja isplata u vrednost oko 37 milijardi dinara, to su 60 odsto minimalne zarade za dva meseca i 50 odsto minimalne zarade za velika preduzeća.

"Plus imaćemo jednokratno 120 ošto minimalne zarade za novoosnovana preduzeća koja do sada nisu koristila mere. To je ukupno oko 560 miliona evra. Sa svim merama koje smo do sada preduzeli koje su nas koštale 3.072.000.000 evra, jer su samo garantne šeme 1.023.000.000 evra", rekao je predsednik.

Od je podsetio da je pomoć poljoprivredi bila oko 100 miliona evra, u kulturi 25 milijardi dinara za 2.353 slobodna umetnika i u turizmu 2,8 milijardi dinara.

Vučić je rekao da smo uspeli da održimo ekonomsku stabinost sa svim merama koje smo do sada preuzeli, i uz dobru politiku monetarne banke, kao i da su rejting agencije smanjivale očekivanja za sve zemlje, ali da je Srbija kod svih agencija ubedljivo najbolja u celom regionu.


Rekao je i da ćemo nivo javnog duga držati oko 60 posto i da nikada nećemo da se vratimo na raniji novo od 79 posto.

"Važno je da u ovom trenutku imamo rekordan broj gradilišta - Sbrija ima 61.303 gradilišta i tu nema laži nema prevare", rekao je Vučić.

"Može da se dogodi ga budemo jedini u Evropi koji nećemo biti negativni", rekao je Vučić koji je predstavio brojne infrastrukturne projekte koji su u toku ili će tek biti pokrenuti u zemlji.

On je ocenio da će privredni rast Srbije za drugi kvartal 2020. godine biti jedan od najboljih, ne samo na evropskom nivou, već i na svetskoj ravni.

"U junu 2020. industrija je povečana za 2,6 odsto u odnosu isti period prošle godine što je malo čudo i neverovatan rezultat", naglasio je Vučić.

Kako je kazao, očekivanja zbog korona virusa i posledica pandemije su da Srbija neće imati dvocifreni pad rasta u trenutku kada će 90 odsto evropskih zemalja imati pad od minus 12 ili minus 14 odsto.

"Naše procene su da ćemo imati minus 9,9 odsto, ali ja danas mogu da vam kažem da će biti i od toga bolje i do kraja godine očekujem rast, kada u decembru bude vakcina na raspolaganju", naglasio je predsednik.

Istakao je da je ubeđen da će Srbija biti najbolja u Evropi sa rastom oko nule.

Dodao je da će morati dodatno da se pozabavi sa sektorom rudarstva i električne energije, te da se vidi šta može na tom polju da se uradi u narednom periodu, kako bi se ostvarili takođe značajni rezultati kao u drugim privrednim oblastima.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere - držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO



Komentari 21

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mile

Ne kapiram zasto na primer dobijaju taksisti kada normalno rade?Zar nije bolje dati najugrozenijima u zdravstvu????

Napredna štetočina

"Sa rastom oko nule", e i to si pruveličao vi ste debeli minus i od nule ste svetlosnim godinama daleko!

Kokan

A jel si vratio oca one devojcice sa spota iz Nemacke.Traze se radnici u Sinvonu.

special image