• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpis na "Južni tok" u petak

Javno preduzeće Srbijagas je saopštilo da će sa ruskim Gaspromom u petak, 15. maja, u Sočiju, potpisati osnovni sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća za gasovod Južni tok.

Javno preduzeće Srbijagas je saopštilo da će sa ruskim Gaspromom u petak, 15. maja, u Sočiju, potpisati osnovni sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća za gasovod Južni tok.

Sporazum će potpisati generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler.

Prema osnovama za sporazumu o izgradnju Južnog toka kroz Srbiju, koji su Bajatović i Miler potpisali 24. decembra 2008. u Moskvi, predviđeno je da Gasprom ima 51 odsto, a Srbijagas 49 odsto vlasništva u zajedničkom preduzeću za izgradnju gasovoda.

Kapaciteta gasovoda kroz Srbiju biće preciziran studijom izvodljivosti. Razmatraju se dva rešenja: 23,1 ili 21,4 milijarde kubnih metara prirodnog gasa godišnje, piše u saopštenju.

Bajatović će, kao član srpske delegacije, biti u Sočiju od 14. do 16. maja, na skupu na kojem bi trebalo da budu potpisani i sporazumi Gasproma o Južnom toku sa nacionalnim gasnim komanijama Bugarske, Grčke i Italije.

Bajatović je rkeao da je će deonica gasovoda kroz Srbiju biti dugačka oko 450 kilometara i da je obezbeđeno da se bez saglasnosti Srbijagasa ne mogu donositi najvažnije odluke za poslovanje zajedničkog preduzeća sa Gaspromom.

Budući gasovod Južni tok, zajednički projekat Gasproma i italijanske kompanije ENI, trebalo bi da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cevovodom dugim 900 kilometara, do Bugarske i potom do drugih evropskih zemalja.

Studija izvodljivosti za gasovod kroz Srbiju trebalo bi da bude završena do kraja septembra ove godine, a studija izvodljivosti do kraja juna 2010. godine.

Plan je da gasovod Južni tok koji će koštati oko deset milijardi evra, bude završen do kraja 2015. godine.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image