Premijer Srbije Mirko Cvetković naložio je ministarki finansija Diani Dragutinović da njeno ministarstvo predloži novi način obračuna poreza na autorske honorare, rečeno je Beti u kabinetu premijera.

Ministarstvo finansija treba da razgovara sa predstavnicima udruženja koja su zatražila izmenu Zakona o porezu na dohodak u delu koji se odnosi na naplatu poreza na autorske honorare.

Nove, povećane poreske stope poreza i doprinosa na autorske honorare obračunavaju se od 8. maja, a izmene tog propisa zatražila su novinarska udruženja, kao i nevladine organizacije.

Porezi i doprinosa na utorske honorare povećani su sa 33,6 na 50,6 odsto za zaposlene i sa 48,3 na 76,8 odsto za nezaposlene.

Cvetković očekuje da Ministarstvo finansija u najkraćem roku Vladi dostavi novi predlog naplate poreza na autorske honorare, kako se ne bi ugrozilo funkcionisanje medija i institucija u oblasti kulture, nauke i umetnosti.

Unija poslodavaca Srbije upozorila je danas da je Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana ukupni porezi i doprinosi po autorskom honoraru udvostručeni, što predstavlja težak udarac za mnoge uslužne delatnosti i da će praktično prepoloviti angažovanje lica na autorskim poslovima u mnogim delatnostima.

Unija upozorava da se na mesečnom nivou u Srbiji ostvari prosečno 180 000 autorskih ugovora i da su ovi ugovori za mnoge nezaposlene građane jedini izvor prihoda.

Udvostručavanjem poreza na autorske honorare i povećanjem opterećenja poslodavaca Vlada Srbije primoraće mnoga preduzeća iz uslužne delatnosti na značajno smanje osobe angažovane za autorske poslove, u uslovima opšteg pada prometa i smanjenja obima posla.

Na taj način, kaže se u saopštenju, država ne podstiče privrednu delatnost, već je zaustavlja i guši time što onemogućava poslodavce da honorarno angažuju radnu snagu, što će se dugoročno loše odraziti na republički budžet i opšti nivo privredne aktivnosti u toku ekonomske krize.

(agencije/MONDO)