• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić: Vlada će više pomoći poljoprivredi

Vlada namerava da više ulaže u oblast poljoprivrede, imajući u vidu da je to jedina grana u kojoj Srbija beleži suficit u spoljnoj trgovini, izjavio je ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić.

Vlada namerava da više ulaže u oblast poljoprivrede, imajući u vidu da je to jedina grana u kojoj Srbija beleži suficit u spoljnoj trgovini, izjavio je danas potpredsednik srpske vlade i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić.

Prilikom posete 76. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, Dinkić je najavio da će podržati ideju da se poveća budžet za poljoprivredu.

On je naglasio da, uprkos ekonomskoj krizi, Srbija beleži rast izvoza poljoprivrednih proizvoda i povećanje eksporta prehrambene industrije. "Ono što nam je priroda dala moramo bolje da iskoristimo i u narednom periodu možemo očekivati rast subvencija za poljoprivredu", najavio je Dinkić.

On je podsetio da je vlada ove godine prvi put uvela program subvencionisanja kupovine domaćih traktora, a da kreditira i kupovinu domaćih priključnih mašina i prikolica.

"Na taj način želimo da pomognemo poljoprivrednicima da lakše zamene dotrajalu mehanizaciju, ali i domaćim proizvođačima traktora da u uslovima globalne ekonomske krize lakše podnesu pritiske", objasnio je Dinkić.

U okviru akcije subvencionisanja kupovine traktora domaće proizvodnje sa 2.000 evra, za nekoliko dana izdato je 650 profaktura. Od tog broja, oko 450 predračuna je izdato za traktore novobeogradske Industrije mašina i traktora (IMT), a oko 200 za traktore Industrije motora Rakovica (IMR).

"Očekujemo da će poljoprivrednici iskoristiti datu im priliku da pod povoljnim uslovima zamene dotrajalu mehanizaciju, koja je u Srbiji u proseku stara oko 20 godina", dodao je ministar ekonomije.

Objašnjavajući da su, osim subvencije, pogodnost i male rate kredita, Dinkić je precizirao da mesečna rata za vinogradski traktor iznosi oko 60 evra, a za osnovne modele IMT-a i IMR-a oko 80 evra i izrazio očekivanje da "poljoprivrednici te iznose mogu da podnesu".

Dinkić je danas, u okviru posete poljoprivrednom sajmu, obišao štandove IMT-a, IMR-a, "Agropanonke" (zastupnika beloruske kompanije za proizvodnju traktora "MTZ Belarus"), niške "Metaloprerade" i Industrije poljoprivrednih mašina "Zmaj".

(Tanjug)




Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image