• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UBISTVO u Folksvagenu ZBOG firme iz BOSNE? Pronađeno beživotno telo "krtice" iz VW

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Drama sa industrijskom špijunažom u Nemačkoj dobila je i krvav rasplet. U jednom zapaljenom automobilu, u nemačkom gradiću Rotdorf u okrugu Helmštet, pronađeno je telo lica koje je bilo zaposleno u Folksvagenu (VW), a koje važi za "krticu".

  folksvagen ubistvo telo leš nemačka prevent prisluškivanje Izvor: MONDO/Marko Tanasković

Portparolka tužilaštva u Braunšvajgu Julija Majer za NDR rekla je da identitet lica još nije konačno utvrđen, te da se čekaju rezultati obdukcije.

Potvrdila je da se radi o vozilu čoveka zaposlenog u VW, koji je ima veze sa aferom prisluškivanja.

Možda će vas zanimati

Lokalne dnevne novine "Helmšteter nahrihten" objavile su da je reč o zaposlenom u VW koji je bio zadužen za poslovanje s firmom Prevent iz Bosne i Hercegovine. To je inače firma koja je potekla iz BiH a proširilase kupovinom manjih po svetu, a koja za VW proizvodi autopresvlake i kutije menjača. Sa njom VW ima dugu istoriju teških i po Nemce veoma skupih "nesporazuma".

Stradali čovek je ranije saslušan od nadležnih organa zbog navoda da je ilegalno snimao razgovor sa zaposlenima bosanskog dobavljača.

Inače VW je ranije potvrdio da je suspendovao jednog zaposlenog zbog slučaja prisluškivanja.

Bosanski biznismen Nijaz Hastor, vlasnik fabrike autodelova Prevent, tužio je u novembru 2019. nemačkog automobilskog giganta  da narušava slobodu tržišne utakmice.

U tužbi se navodi da VW ucenjuje manje dobavljače, koristeći svoju snagu i veličinu, da ih prisili na nepoštene radne uslove i cene usluga, poput one da se manjim dobavljačima zabranjuje da svoje poslovanje prodaju većim kompanijama dobavljača, čime bi ostvarili bolju pregovaračku poziciju.

Zatražena odšteta je bila 750 miliona dolara.

Pre toga je sredinom 2018, bosanska firma povećala Folksvagenu cenu čak 10 puta, što je pretilo da po drugi put da zaustavi proizvodne trake nemačkog diva. Sukob je izbio dve godine pre toga, kada su Preventove firme-kćerke CarTrim i ES Automobilguss, koje proizvode kožne presvlake i kutije menjača, obustavile su isporuku VW što je zaustavilo nemačku proizvodnju automobila u najmanje polovini njihovih pogona na nedelju dana.

VW prvo nije hteo da pristane da Hastoru plati 58 miliona evra odštete, ali je ubrzo nakon "pritiska" Prevent dobio novi dogovor za još šest godina.

(MONDO/Srna)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Komsija

Ko nije saradjivao sa bosancima taj ne zna sta je patnja

A

Neka, nek vide sa kim imaju posla i koga su podrzavali ...

special image